• Načítám...
>

Národní muzeum zve do světa hereckých hvězd

  • 7. ledna 2022,
  • 19:30,
  • PRAHA 1,
  • Dagmar Kopečková

Když hvězdy září – osobnosti české Thálie dvou století; tak zní název výstavy, kterou uvedlo Národní muzeum. Návštěvník se ocitne mezi nejznámějšími hereckými osobnostmi posledních dvou století a má jedinečnou možnost dozvědět se o jejich životních osudech, které byly často provázeny nejednou překážkou.

Reklama

V Nové budově Národního muzea mohou návštěvníci nahlédnout do tajů herecké branže. Osudy známých i méně známých hereckých hvězd odhaluje výstava Když hvězdy září. 

"Nám šlo o to, abychom tématizovali herectví jako společenský stav, jako umění, které je vždy zatíženo svou dobou. Divadlo se hraje tady a teď, a to znamená, že herec nemůže odložit to, co umí, na nějakou jinou dobu, jako spisovatel, když v nevhodné době píše do zásuvky. Herec prostě má na to jenom ten čas svého života," vysvětlil Libor Vodička, autor výstavy.

Výstava je rozdělena do tří sálů a ukazuje, jakými peripetiemi procházelo, za více než dvě stě let, postavení herců ve společnosti. 

"První část je jakýsi průlet časem. Je to tedy diachronní princip, který nám otevírá to téma od poloviny devatenáctého století až do konce dvacátého století. Tématizujeme to jednotlivými generacemi a tématy, které se vztahují tedy k vývoji českého, profesionálního divadla," nastínil Libor Vodička, autor výstavy.

Návštěvník může zhlédnout fotografie a úryvky z filmů nejznámějších hvězd stříbrného plátna, mezi které patří mimo jiné například Oldřich Nový nebo Adina Mandlová. Vystaveny jsou i šperky, oblečení a módní doplňky slavných osobností. Výstava dále otevírá i další témata týkající se hereckého světa. 

"Například je to velmi kontroverzní téma kolaborace. Herci jsou mnohdy nařčeni z toho, že sloužili režimu. My vlastně otevíráme skrze jednotlivé osudy to téma tak, že chceme ukázat, že to je velmi složité, že to není černobílé. Že ti herci, mnohdy se ukazuje sice na jedné straně sloužili, na druhé straně se pokoušeli s tím režimem uhrát nějakou hru nebo resistentním způsobem naopak dělat i něco jiného," upozornil Libor Vodička, autor výstavy.

Výstava také odhaluje, jak známé osobnosti žily ve svém soukromí a čím se zabývaly mimo svoji profesi. Dalším tématem jsou i osudy dětských herců. Návštěvník si může připomenout například Ivana Jandla nebo oblíbeného Tomáše Holého. Výstava se ale věnuje i aktuálnímu dění. 

"Své místo tam má také Herecká asociace a jejich cena Thálie, která je udílena každým rokem. Nebo cena Český lev za filmové počiny. Případně tam tématizujeme také rozhlas, dabing, protože herectví nemá jenom tu fyzickou podobu, ale i tu hlasovou, řečovou. I zde máme velké hvězdy, u kterých paradoxně třeba neznáme jejich tváře," doplnil Libor Vodička, autor výstavy.

Výstava Když hvězdy září vzdává hold hereckému umění. Také ale odhaluje životní úspěchy i pády nejznámějších hereckých hvězd, které nás dennodenně provází na divadelních prknech a televizních obrazovkách. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu