• Načítám...
>

Praha 1 podporuje osoby se zdravotním postižením

  • 29. června 2022,
  • 8:49,
  • PRAHA 1,
  • Dagmar Kopečková

Praha 1 se zapojila do projektu Euroklíč. Jeho cílem je zajistit osobám se zdravotním postižením rychlou a důstojnou dostupnost například veřejných toalet. Euroklíč s eurozámkem je už v tuto chvíli hned na několika místech městské části.

Reklama

Praha 1 uzavřela Memorandum o spolupráci s Národní radou osob se zdravotním postižením České republiky. Spolupráce se týká hlavně projektu Euroklíč. 

"Projekt Euroklíč realizujeme od roku 2007. Je to velmi jednoduchý projekt. Speciální eurozámek a speciální euroklíče. Eurozámek se dává do prostor, kam mohou lidé se zdravotním postižením, a to s různým. Nejsou to jen lidé na vozících, ale jsou to třeba i stomici, lidé s cukrovkou a podobně. Projekt je založen na tom, že toaleta, zdviž a podobně je osazena eurozámkem a pouze ten, kdo má euroklíč, se k tomu zařízení nebo do té místnosti dostane," říká Václav Krása, předseda NRZP ČR a místopředseda Vládního výboru pro ZPO.

"My máme dlouhodobý zájem, abychom odstraňovali bariéry v rámci celé městské části Praha 1. Chceme, aby i v této části, která je historická a kde je velmi složité bariéry odstraňovat, měli zdravotně postižení možnost se lépe pohybovat. Proto jsme uzavřeli Memorandum o spolupráci s Národní radou osob se zdravotním postižením České republiky," dodává Petr Hejma, starosta MČ Praha 1.  

Euroklíče poslouží mimo jiné osobám se sníženou schopností pohybu, ale také rodičům dětí do 3 let a seniorům. Na území městské části je zatím možné euroklíč použít na celkem 13 toaletách. 

"Jsou na různých úřadech, na Magistrátu hlavního města Prahy, na finančním úřadě pro Prahu 1, v Obchodním domě Kotva, v pasáži Slovanský dům, ve vestibulu metra A Můstek a na dalších místech. Ale 13 toalet na celé centrum je hrozně málo. My musíme udělat vše pro to, aby jich bylo daleko více," komentuje Petr Hejma, starosta MČ Praha 1.

"V současné době máme připraveno zhruba 50 klíčů na radnici v sociálním odboru. Dáme tomu nějaké pokyny, aby se vědělo, jakým způsobem především ochráníme třeba zneužívání toho klíče a podobně. Takže bychom chtěli, aby se to rozšířilo, aby se mluvilo o tom, že Praha 1 jde v tomto příkladem," dodává Petr Burgr, místostarosta MČ Praha 1.

Celkem bylo v rámci projektu na území České republiky namontováno už více než 1900 eurozámků. Distribuováno bylo také více než 50 000 euroklíčů. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu