• Načítám...
>

Praha kamenná mapuje vývoj kamenického řemesla

  • 12. července 2022,
  • 9:00,
  • PRAHA 1,
  • Dagmar Kopečková

Muzeum Karlova mostu zve návštěvníky na novou výstavu s názvem Praha kamenná. Ta mapuje vývoj kamenického řemesla a uspořádána byla k 665. výročí položení základního kamene Karlova mostu a 15. výročí otevření muzea.

Reklama

Jaké stopy po dobových kamenických nástrojích se našly na historických stavbách Prahy a jak tyto nástroje vůbec vypadaly? I to se dozvíte na jedinečné výstavě Muzea Karlova mostu s názvem Praha kamenná.

"Je umístěna v Muzeu Karlova mostu na takovém dvorečku. Přímo in situ stojíme na mostě původního Juditina mostu, takže tam je instalovaná a týká se takové historie kamenického řemesla v Praze od nejstarších dob do 20. století. To znamená od 9. století do počátku 20. století," řekl Michal Cihla, kurátor sbírek Muzea Karlova mostu.

Návštěvník může vidět nespočet rekonstruovaných kamenických nástrojů a postupů, které se v dnešní době už nepoužívají.

"Můžeme vidět úplně nejstarší nástroj, který kameník držel v Praze. Je to sekyra s takovým úzkým ostřím a zpracovával se tím kostel Panny Marie na Pražském hradě z 9. století. To je úplně ten nejstarší nástroj. Co je tady hodně takového zvláštního, tak je třeba nástroj se zoubky, což je taková inovace, ale používalo se to ve 12. století spíše na západ od Českého království. U nás to nebylo úplně běžné. Ale jeden kameník se sem zatoulal a dělal s tím Strahovský klášter. Ten jsme také rekonstruovali," řekl Michal Cihla, kurátor sbírek Muzea Karlova mostu.

Součástí výstavy je i malý kamenický dílenský jeřáb nebo kamenický vůz na přepravu kamenných kvádrů. V prostorách muzea je také k vidění doprovodné tematické video. Venkovní výstava Praha kamenná je pro veřejnost zcela zdarma. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu