• Načítám...
>

Historické centrum Prahy promění hradební korzo

  • 15. července 2022,
  • 9:45,
  • PRAHA 1,
  • Marek Tereba

Dvoukilometrovou cestu od Národní třídy směrem k Prašné bráně čeká v nadcházejících letech proměna. Souvislé území, kde byl historicky hradební příkop, by mělo získat jednotný vzhled a stát se novým bulvárem.

Reklama

Jednolitý bulvár s obchodní třídou. Takhle plánuje vedení Prahy proměnit ulice v centru města, které dohromady tvoří tzv. hradební korzo. Konkrétně jde o ulice Národní, 28. října, Na Příkopě, náměstí Republiky a Revoluční.

"První etapa, což je Revoluční třída, se připravuje v projektové dokumentaci, dochází tam k vylepšení profilu ulic, doplňují se tam stromy a posouvá se tramvajová trať, tak aby ten chodník na jedné straně mohl být širší a významným způsobem to zlepšuje charakter toho prostředí," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Stejný plán je také na Národní ulici. 

"Dalším prostorem je 28. října a Na Příkopě. Ten stav tady je do debaty do budoucna, nejvíce se diskutuje, jestli tady má jet tramvaj nebo nemá, potom bude ještě následující debata. Také na 28. října je toho prostoru poměrně málo a musela by tam být tzv. výhybna, ale když si uvědomíme, že je před námi dejme tomu debata o vhodnosti té tramvajové trati a případná realizace, třeba za 8 nebo 10 let, tak je to něco, co je asi realistické a mezi tím už by Revoluční třída a Národní mohly být hotovy," řekl Petr Hlaváček. 

Změnu čeká také kruhový objezd před budovou České národní banky. Jeho vybudování vzbudilo mezi Pražany často i negativní emoce.

"To byl trošku takový vzájemný výkop s Prahou 1, protože to bylo řešení Prahy 1, která na tom dost trvala, vnímala to z jejich pohledu pozitivně. My jsme měli pocit, že ten návrh toho hradebního korza je kvalitnější a domluvili jsme se, že to je krátkodobé řešení, takže došlo k úpravě semaforů, aby ta věc vůbec mohla fungovat. Zároveň dál sledujeme proměnu toho hradebního korza, což je vlastně jeden z nejvýznamnějších veřejných prostranství v Praze. Je to tak trošku jako v La Rambla ve španělských městech nebo Ringstrasse v těch německo jazyčných," řekl Petr Hlaváček. 

Původní hradby vymezovaly ve 13. století městskou aglomeraci. Svou funkci přestaly plnit založením Nového města pražského v roce 1348. O bourání hradeb mluvil již Karel IV. K samotné demolici došlo ale až o čtyři sta let později.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu