• Načítám...
>

Výstava na Vltavě ukazuje záplavy v roce 2002

  • 12. srpna 2022,
  • 11:57,
  • PRAHA 1,
  • Marek Tereba

Hrdinství jednotlivých lidí při povodních v roce 2002 připomíná výstava plovoucí přímo na řece Vltavě. V místech, kde před dvaceti lety stály první protipovodňové zábrany. Výstavu připravily Pražské Benátky a při samotném zahájení nechyběli ani pamětníci.

Reklama

Tento týden je to přesně 20 let od chvíle, kdy Česko zachvátily ničivé povodně. Velká voda tehdy přišla i do Prahy a způsobila miliardové škody. Rozsahem a důsledky byla nejničivější povodní v novodobé historii. Na území hlavního města Prahy naštěstí nedošlo v přímé souvislosti s povodní ke ztrátám na životech. Emotivní okamžiky srpnových dnů v roce 2002 zachycuje výstava přímo na samotné řece Vltavě. 

"Ty fotografie jsou většinou od zaměstnanců naší společnosti, zejména od Štěpána Rusňáka, který nafotil a tehdy pro nás pracoval. Jsou z našeho archivu a obohatili jsme to fotografiemi od tehdejšího náměstka Petra Švece, který nám je poslal a jsou zejména z Karlína a ze zoologické zahrady," řekl Zdeněk Bergman, ředitel Pražských Benátek a převozník pražský.

Výstava byla zahájena setkáním osob, které tehdy dělaly vše pro to, aby důsledky povodní byly co nejmenší.

"To, co je důležité, že to dnešní poděkování, nejen těm našim kolegům, většinou bývalým, ale je to i poděkování panu Uhrovi, kterému v den kulminace 14. srpna 2002 bylo 60 let. V podstatě člověk řídil závod Dolní Vltava půl života až do důchodu a dneska mu bylo 80 let, tak to bylo takové milé setkání, i po tolika lidech, kteří se na tom podíleli a spolupracovali," řekl Zdeněk Bergman, ředitel Pražských Benátek a převozník pražský.

"20 let vám dá prostor zapomenout na ty ošklivé a dramatické chvíle a spíš si člověk připomíná ty chvíle hezké. Připomíná si, co jsem se snažil v tom svém projevu zvýraznit, ty lidi, které tenkrát poznal a poznal jsem spoustu lidí kvalitních, charakterních, kteří dělali perfektně svou práci. Zajímavé je, že těm lidem, kteří odvedli největší kus práce, těm nikdy nikdo nepoděkoval. Proto jsem se jim snažil tím vystoupením dodatečně poděkovat, protože ti, kteří stavěli ty bariéry a tahali těžké trámy a plnili pytle s pískem, to byli ti nejkvalitnější lidé, kteří tomu nejvíce pomohli," řekl Pavel Uher, emeritní ředitel závodu Dolní Vltava.

Výstavu můžete přijít sem do přístaviště Nepomuk na začátku Platnéřské ulice navštívit až do neděle 14. srpna i vy. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu