• Načítám...
>

Zásadní dílo českého komiksu zdobí Galerii Tančící dům

  • 24. srpna 2022,
  • 15:16,
  • PRAHA 1,
  • Marek Tereba

Galerie Tančící dům v Praze vystavuje originální kresby komiksu Muriel a andělé, který Kája Saudek vytvořil podle scénáře Miloše Macourka. Těchto 130 původních kreseb představují autorovi dědicové veřejnosti úplně poprvé.

Reklama

Příběh krásné a odvážné Muriel na originálních kresbách od Káji Saudka je úplně poprvé k vidění v Galerii Tančícího domu. Celý je přímo v trezorové místnosti, nesmí být totiž vystaven slunečnímu světlu, aby anilinové barvy nevybledly. Cesta sem do galerie byla ale dlouhá, celý komiks byl roky ztracený. 

"V šedesátých letech Kája Saudek nakreslil toto dílo, kolem roku 1968 se mělo vydávat a šlo do tisku. Vzhledem k době 68. roku bylo toto dílo komunisty zakázáno, nesmělo se to vydávat, následně v 69., když si Kája Saudek pro to dílo do tiskárny šel, nemohli ho dohledat a řekli mu, že se ztratilo, že prostě neexistuje. Bylo tedy ukradeno, následně po dlouhé době se zjistilo, že ho ukradl člověk z tiskárny, ten postupem času zemřel a dostal se k dědicům. Dědicové ho prodali a tak se zjistilo, kde se to dílo nachází. Probíhaly soudní spory, které rodina Saudkových v roce 2021 v prosinci vyhrála a následně jsme se domluvili na pokračování naší spolupráce a to dílo můžete vidět tady u nás," řekl Robert Vůjtek, ředitel Galerie Tančícího domu. 

Muriel byla inspirována herečkou Olgou Schoberovou a posléze Saudkovou manželkou Johanou, roli hlavního zloducha kreslil Saudek údajně podle svého bratra Jana.

"Dílo je vedeno podle toho, jak to autor sám sestavil. Je to nejvzácnější komiksové dílo, které se v Československu, potažmo v České republice kdy nakreslilo," řekl Robert Vůjtek, ředitel Galerie Tančícího domu.

Kromě slavného díla "Muriel a andělé" je ale v dalších dvou patrech připraven náhled do celé tvorby autora.

"Ve vyšších patrech galerie můžete vidět ukázky z díla "Oranžová smrt", dále jsou zde k vidění nejcennější Kájovy olejomalby a máme zde i grafické listy," řekl Robert Vůjtek, ředitel Galerie Tančícího domu.

Výstava bude v Tančícím domě otevřena až do března příštího roku. Na rok 2023 se také chystá publikace, kde bude celý slavný komiks k přečtení. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu