• Načítám...
>

Malostranské nábřeží ozdobila originální streetart díla

  • 26. srpna 2022,
  • 23:16,
  • PRAHA 1,
  • Marek Tereba

Praha 1 neustále bojuje s nelegálními graffiti. Pomalovanou zeď na Kampě se ale rozhodla společně s pořadateli festivalu OFF THE WALL využít i k edukaci mladých lidí. Do Prahy tak přijelo několik světových streetartových umělců, kteří zde předvedli svá profesionální díla.

Reklama

Oživit prostor Malostranského nábřeží u Skautského institutu, to si klade za cíl projekt OFF THE WALL. V rámci toho se do hlavního města sjelo několik světových streetartových umělců.

„Díla těch lidí, které se nám sem povedlo pozvat z celé Evropy, budou po skončení akce vydražena a ty peníze budou sloužit k tomu, abychom dokázali tuto lokalitu od nelegálního graffiti ochránit po celý rok," řekl Miloslav Černý, autor projektu OFF THE WALL.

Nápad dát tuto dříve nevzhlednou část Prahy 1 dohromady vznikl již před pěti lety. 

„Nultým ročníkem se tak pokoušíme otevřít novou tradici toho, abychom částečně začali streetart vnímat jinak, než jak ho známe z nelegálních graffiti a druhá motivace pro to byla ta, abychom část těch lidí, kteří chodí a stříkají po Praze, dostali na tuhle zeď. Potom samozřejmě také jejich vzájemná symbióza. Aby ti lidé, které už můžeme považovat za umělce měli možnost se potkat s lidmi z ulice a aby se vzájemně dokázali propojovat," řekl Miloslav Černý, autor projektu OFF THE WALL.

„S panem Černým jsme se tomu věnovali a toto bylo jedno z prvních míst. Hergetova cihelna - ta zeď, kde jsme odstraňovali nelegální graffiti. V rámci toho odstraňování jsme zkoušeli edukaci, chodili jsme i do škol a gymnázií a zjistili jsme, že o tom málokdo ví. Tudíž jsme chtěli ukázat, že streetart je součást umění a patří do města," řekl Richard Bureš, radní MČ Praha 1.

To nejlepší ze svého umění zde předvedli třeba umělci z Argentiny, Irska, ale i Češi. 

„Praha 1 je bohužel ze všech stran napadána ze strany sprejerů. My proti tomu velmi složitě bojujeme a myslím si, že je velmi dobrý nápad proti tomu bojovat uměním. Takže streetart jako určitý druh umění, když má pravidla, by mohl být tím lékem, jak tu Prahu 1 udělat hezčí," řekl Petr Hejma, starosta MČ Praha 1.

Samotný Michnovský letohrádek na Kampě známý také z komedie "Jak utopit doktora Mráčka" získali skauti do své správy již v srpnu loňského roku. Praha 1 o využití objektu jednala více než rok a půl. Nechtěla totiž, aby sloužil komerčním účelům.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu