• Načítám...
>

První část revitalizace Václavského náměstí byla dokončena

  • 16. září 2022,
  • 14:58,
  • PRAHA 1,
  • Marek Tereba

Praha po dvou letech dokončila revitalizaci spodní části Václavského náměstí. Ta se stala místem pro lidi více, než tomu bylo dříve. Pražané i turisté si tak mohou užít nové stromořadí, mobiliář i fontánu. Do konce roku se zde budou i nadále uskutečňovat dokončující práce navazující na další etapu v horní části náměstí.

Reklama

Po letech plánování a dvou letech prací byla dokončena první etapa revitalizace Václavského náměstí. Ve spodní části náměstí vznikla například nová stromořadí, fontána, zcela nový mobiliář nebo veškeré povrchy komunikací, díky čemuž bude toto místo více otevřeno lidem. Revitalizace stála metropoli celkem 347 milionů korun bez DPH.

"Inspirovali jsme se podobou Václavského náměstí z 19. století, kdy tady byly dvě řady alejí. Není to žádná rekonstrukce toho původního stavu, ale je to spíše inspirace, protože nám to přišlo z těch různých podob jako ta nejlepší verze. Ta parcelace z dob Karla IV., tedy 750 let nazpátek, pořád nějakým způsobem tu revitalizaci náměstí odrazovala a proto jsme tady vytvořili takové provazce, které nějakým způsobem dokumentují tu bývalou parcelaci," řekl Jakub Cígler, architekt, autor návrhu revitalizace Václavského náměstí.

V dolní části Václavského náměstí byl uskutečněn také rozsáhlý archeologický výzkum. Při postupném odkryvu vrstev proložených několika úrovněmi dláždění někdejšího Koňského trhu bylo objeveno velké množství archeologických nálezů. Na opravu čekalo náměstí i sami Pražané dlouhé roky. 

"V roce 2005 na jaře jsme vyhráli soutěž, potom Praha 1 spolu s magistrátem rozhodla o tom, že to bude pro všechny následující politické reprezentace závazná podoba Václavského náměstí," řekl Jakub Cígler, architekt, autor návrhu revitalizace Václavského náměstí.

"Já jsem velice rád, že se za nás podařilo přejít od těch slov k činům, skutečně v roce 2020 jsme začali tady za covidu s rekonstrukcí té spodní části. Tento prostor má konečně podobu, která odpovídá jeho významu," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Na přeměnu čeká ještě horní část náměstí. Tam se nakonec vrátí také tramvaje. Nové koleje propojí trať ve Vodičkově s Vinohradskou ulicí.

"Právě v pondělí jsme vypsali veřejnou zakázku na zhotovitele rekonstrukce celé horní části Václavského náměstí, která počítá s návratem tramvajové trati, se vznikem veliké retenční nádrže na dešťovou vodu, která bude zalévat zeleň a zároveň s rekonstrukcí vestibulu stanice metra Muzeum," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

 Ke slavnostnímu otevření je připravena také panelová výstava, která bude až do 5. října k vidění právě dole na náměstí u stanice metra Můstek. Následně bude do 6. listopadu přesunuta pod sochu svatého Václava. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu