• Načítám...
>

Divadlo Inspirace uvedlo hru Třeštění ve dvou

  • 10. října 2022,
  • 17:44,
  • PRAHA 1,
  • Ondřej Švec

Divadlo Inspirace v Praze 1 zahájilo další divadelní sezonu. Jako první představení si vybralo náročný kousek, dílo z pera krále absurdního dramatu Eugéna Ionesca. Jeho hry jsou proslulé specifickým, kousavým humorem a obrovským množstvím textu, které klade na herce velké nároky. Dramaturgové divadla sáhli tentokrát po méně známé jednoaktové hře s názvem Třeštění ve dvou. O čem hra je a jak náročné bylo ji nastudovat se dozvíte v naší reportáži z premiérového představení.

Reklama

Světově proslulý francouzský dramatik rumunského původu Eugéne Ionesco je znám hlavně svým legendárním dramatem Plešatá zpěvačka. V jeho repertoáru je ale i řada méně známých děl, jako je například jednoaktovka Třeštění ve dvou, kterou si na začátek divadelní sezony vybralo Divadlo Inspirace.

"Hra je o dvou lidech, kteří spolu už dlouhou dobu žijí v malém bytě a celkem jim to asi logicky leze na nervy, ale z různých důvodů nejsou schopní ten byt opustit. Samozřejmě tam vzniká mezi nimi napětí, třenice a je to taková prověrka jejich vztahu, ale jsou tam i momenty, kdy oni k sobě nějak hledají cestu nebo kdy se vrátí zpátky tam, kde ten jejich vztah začínal," řekl Jan Večeřa - herec Divadla Inspirace.

Jak už název napovídá, hra je založená převážně na dvojici postav. Na herce Jana Večeřu a Lumíru Přichystalovou tak čekala velká výzva, neboť Eugéne Ionesco je pověstný svými košatými dialogy, které mnohdy ani nedávají smysl. 

"Když jsem viděla ten text poprvé, tak jsem se strašně vyděsila, protože jsem se v životě tolik textu neučila a to už nějakou hereckou praxi mám, tak jsem z toho byla vyděšená a fakt jsem si myslela, že se to v životě nenaučíme," řekla Lumíra Přichystalová - herečka Divadla Inspirace.

Naskýtá se tedy otázka, proč si divadlo takto náročného a ve své době i hodně provokativního autora vybralo.

"Protože je vtipný a je vtipný takovým způsobem, který není vtíravý. Je vtipný inteligentně, je vtipný hravě. Poradil jsem se se svým profesorem panem Janem Hančilem, který se podílel na dramaturgii toho představení. Potřeboval jsem nějakou hru ve velmi skromném obsazení nebo pro velmi skromné obsazení a on mi doporučil Třeštění ve dvou," řekl Jan Večeřa - herec Divadla Inspirace.

Nastudování hry zabralo zhruba tři měsíce, nejnáročnější bylo vůbec naučit se a pochopit text. Jediným řešením tak nakonec bylo to zkrátka zkusit a zažít kouzlo a úskalí absurdního dramatu na vlastní kůži.

"Dokonce jsme se zkoušeli i hádat mezi sebou. Takže jsme vyvolali nějakou hádku a postupně, plynule jsme potom přešli do toho textu, abychom se tak rozproudili. I to zkoušení bylo samo o sobě dost bohaté," řekla Lumíra Přichystalová - herečka Divadla Inspirace.

Nakonec ta obrovská dřina přeci jen přinesla své ovoce a premiéra hry vyšla na jedničku. Diváci si tak z kulturního večera mohli domů odnést nevšední absurdní zážitek, kterých každý z nás zažívá sice plno, ale když to vidí u druhých, je to přece jen větší zábava.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu