• Načítám...
>

Praha 1 sleduje kvalitu ovzduší na dětských hřištích

  • 11. října 2022,
  • 22:57,
  • PRAHA 1,
  • Jaroslav Šetlík

Praha 1 je jedním z nejpopulárnějších míst, kde lidé rádi tráví svůj volný čas a radnice městské části chce, aby čas strávený venku byl bezpečnější a příjemnější. A to se samozřejmě týká i znečištění ovzduší, jež má přímý vliv na délku a kvalitu života. To byl také jeden z hlavních důvodů, proč byla spuštěna pilotní fáze projektu monitorování kvality ovzduší.

Reklama

Praha 1 spustila monitoring kvality ovzduší na dětských hřištích. V pilotní fázi projektu se jedná o hřiště pod Karlovým mostem a v parku Lannova.

"Na dětských hřištích proto, abychom věděli, jaké prostředí a kvalita toho ovzduší tam je, aby se ta data zveřejnila a věděly to i maminky, kam jdou se svými dětmi, protože si mohou myslet, že jdou je nechat si hrát a lézt pro prolézačkách a ono zrovna v tom čase tam může být takové ovzduší, které může následně vyvolávat různá astma a další věci. To byl jeden z důvodů. Druhý důvod byl, abychom tu technologii vyzkoušeli, abychom následně, ukazuje se to už po dvou týdnech jako velmi funkční a kvalitní, tu technologii mohli nasadit na všechna okolní dětská hřiště a parky," řekl Richard Bureš, radní MČ Praha 1.

Městská část by ráda umístila tato čidla také do okolí velkých staveb.

"Abychom mohli jednat se státní správou a doporučovali jim, aby na všech velkých stavbách, které se v centru města vyskytují a budou stále jistě vyskytovat, byla povinnost umístit takováto čidla. To znamená, aby lidé, kteří si apriori myslí, že tady se staví, tady se něco strašného děje, tak aby si to mohli skutečně ověřit. Protože jsou stavby, které ač vypadají hrůzně, nemají dopad na životní prostředí a obráceně stavba, která vypadá pěkně, tak ho mít může, protože nikdo neví, co se při tom bourání uvolňuje z těch zdí. Takže to je takový cíl, abychom si to vyzkoušeli a abychom to do budoucna mohli nasazovat i na takováto místa," řekl Richard Bureš, radní MČ Praha 1.

Data naleznete v pracovní verzi na portálu chytra1.cz, kde zjistíte nejen aktuální hodnoty, ale také data i za několik dní zpětně.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu