• Načítám...
>

Galerie Rudolfinum představuje díla zobrazující křehkost

  • 11. listopadu 2022,
  • 2:10,
  • PRAHA 1,
  • Kristýna Svobodová

Výstava, která chce prezentovat křehkost, nikoli jako slabost, bezmoc či pasivitu, ale jako zdroj síly a vzájemné provázanosti, začíná v pražské Galerii Rudolfinum. Jmenuje se Fragilités a podle organizátorů spojuje umělce a umělkyně, kteří se různými způsoby zabývají křehkostí a reflektují napětí, spletitosti i paradoxy v ní obsažené.

Reklama

Křehkost jako zdroj síly a vzájemné provázanosti má zobrazovat výstava Fragilités v pražské Galerii Rudolfinum. 

"Ty podoby křehkosti, proto je i název v množném čísle, není jen jedna, je jich několik. Prostřednictvím těch umělců a umělkyň tu najdete různé podoby, či už od křehkosti lidských vztahů, křehkosti ekosystému, kterého jsme součástí, křehkosti politického složení," řekla Silvia Van Espen - spolukurátorka výstavy Fragilités.

Rozsáhlá výstava má spojovat umělce, kteří se různými způsoby zabývají křehkostí a představovat tak napětí, spletitosti i paradoxy v ní obsažené. Návštěvníci si prohlédnou kolem stovky děl 17 českých i zahraničních umělců.

"Jsou to obrazy, kresba, instalace, která je vytvořena na míru od Susanny Fritscher, videoprojekce, jsou tady zastoupeni umělci napříč generacemi, napříč kontinenty, část mezinárodních umělců vystavuje v Čechách poprvé a jsou tu, co mě velmi těší, tři čeští umělci," řekla Silvia Van Espen - spolukurátorka výstavy Fragilités.

V srdci výstavy se nachází dílo od Márie Bartuszovej, která se narodila v Praze a za svůj život měla tři samostatné výstavy. Úspěchu na mezinárodní úrovni se dočkala až po své smrti.

"Tento rok je pro ni výjimečný, je zastoupena na bienále v Benátkách a toto je dílo, které nese název Tlakem perforovaný tvar z roku 1986. Toto dílo konkrétně zobrazuje ten charakteristicky bublinový - oválný tvar, který v tomto případě odkazuje na ženské tělo," řekla Tlakem perforovaný tvar.

Výraznou částí výstavy zobrazující křehkost je pak třeba rozsáhlá instalace deště a přehlédnout nelze ani dva vysoké překrývající se půl-ovály od umělkyně Kapwani Kiwanga.

"Toto dílo vypráví příběh rostliny agáve sisalové, kterou autorka objevila během svých cest v Tanzanii, legenda mluví o tom, že tato rostlina byla do krajiny přinesena v břichu krokodýla a autorka velmi zajímavě zpracovává příběh, který mluví o rozvoji zemědělství v této krajině," řekla Silvia Van Espen - spolukurátorka výstavy Fragilités.

Výstava spojuje několik generací, z nichž nejstarší je zastoupena díly třeba právě zmiňované Márie Bartuszové. Většina současných autorů zastoupených na výstavě u nás v České republice většinou vystavuje poprvé. Čtvrtinu umělců tvoří autoři pocházející z Afriky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu