• Načítám...
>

Svatý Martin vzdal čest válečným veteránům

  • 11. listopadu 2022,
  • 15:51,
  • PRAHA 1,
  • Ondřej Švec

Na Karlův most společně se svou družinou zavítal svatý Martin, aby do Prahy přivezl sníh a zároveň vzdal čest válečným veteránům. Tento světec podle našich pranostik přijíždí na bílém koni a tím symbolicky připomíná příchod zimy. V průvodu svatého Martina následoval koňský povoz plný sněhu a setnina římských vojáků, kteří se prošli po Karlově mostě a svou jízdu zakončili na Křížovnickém náměstí, kde pokračoval bohatý doprovodný program. K vidění byla řada divadelních představení k pověsti o svatém Martinovi a hlavně se zde pilo nejen svatomartinské víno.

Reklama

11. listopadu přesně v 11 hodin 11 minut vyjel svatý Martin na bílém koni přes Karlův most až na Křížovnické náměstí. Doprovázel ho koňský povoz a setnina římských vojáků. A přestože podle předpovědi počasí svatý Martin sníh na svůj svátek nepřivezl ani na hory, minimálně v Praze 1 se z něj mohli návštěvníci akce radovat.

"Byl to sníh z ledního kluziště v Černošicích. Aby neroztál, tak jsme ho prostě přivezli na svatého Martina," řekl Zdeněk Bergman - organizátor akce, ředitel Muzea Karlova mostu.

Ke svatému Martinovi neodmyslitelně patří také husy a tak průvod vedlo celkem jedenáct hus, které hnalo jedenáct husopasek. Akci přišla osobně podpořit i nově zvolená starostka městské části Praha 1- paní Terezie Radoměřská.

"Je to úžasně zorganizované, je to opravdu nádherná akce, která respektuje všechny české tradice, je to kouzelné, byla tady spousta dětí, kterým se to nesmírně líbilo, ale koneckonců i nám dospělým. Rádi si připijeme svatomartinským vínem, rádi se pobavíme," řekla Terezie Radoměřská (TOP 09) - starostka MČ Praha 1.

Svatý Martin přijel do Prahy 1 tradičně na bílém koni v oděvu římského vojáka. K jeho životu se pak traduje řada legend.

"Ta základní je, jak si římský voják usekl plášť a dal to žebrákovi a v noci uviděl v tom plášti Ježíše Krista a samozřejmě to, že se schoval, když ho lid vybral za biskupa v husím stádu," řekl Zdeněk Bergman - organizátor akce, ředitel Muzea Karlova mostu.

Svátek svatého Martina neznamená pouze příchod zimy, ale od 1. světové války se zároveň slaví jako Den válečných veteránů. Ostatně i svatý Martin byl římský voják a tomu byl také uzpůsobený doprovodný program.

"Hudbu a veškerou prezentaci dnešní kulturní akce prezentujeme jako oslavu Karlova mostu a Muzea Karlova mostu, ale prezentujeme římské legie a v podstatě tady máme římské ležení, římské vojáky, římskou výzbroj," řekl Zdeněk Bergman - organizátor akce, ředitel Muzea Karlova mostu.

Přesně ve 12 hodin bylo návštěvníkům otevřeno Svatomartinské tržiště, kde mohli ochutnat celou řadu dobrot, ať už šlo o svatomartinské víno z mělnických vinic, upečených 11 hus a další svatomartinské speciality. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu