• Načítám...
>

Malou Stranu i Hradčany zaplnily maškary

  • 20. února 2023,
  • 9:57,
  • PRAHA 1,
  • Lucie Sinková

Masopustní průvod zavítal i na Malou Stranu a Hradčany. Ulice praskaly ve švech a zahlédnout jste mohli nejrůznější maškary. Došlo i na masopustní slivovici a svatbu. Po cestě hrál dechový orchestr, který společně průvodem zakončil svoji štaci na Kampě.

Reklama

Masopustního veselí se dočkalo i centrum Prahy. V kulisách Malé Strany a Hradčan se pohybovaly nejrůznější maškary, které měly takzvané aklimatizační zastávky, a to v nejrůznějších hospodách, restauracích a putykách.

,,Jdeme přesně od vola za koňským čumákem a pokud se všechno zadaří, tak skončíme u Bruncvíkova lva," prozradila Terezie Radoměřská, starostka MČ Praha 1.

Začátek trasy byl právě u Černého vola v Loretánské ulici. Následovala ulice Nerudová, Thunovská, zastávka byla i na Malostranském náměstí, v Mostecké a samozřejmě i u T. G. Masaryka před Hradem, kde zazněla oblíbená melodie prvního československého prezidenta.

Na každé ze zastávek nabídla paní starostka všem přítomným masopustní slivovici, o kterou byl nemalý zájem.

Aby se všem přítomným šlo v průvodu co nejveseleji, hrál jim na cestu dechový orchestr z Mladé Boleslavi a Chlapecký sbor Bruncvík.

,,Máme dlouhodobou a podotýkám velmi veselou spolupráci, protože harmonikáři jsou oblíbení všude," řekla Terezie Radoměřská, starostka MČ Praha 1.

Anketa

,,Já jsem první rok a jsem strašně ráda, protože jsem slyšela, jak je to úžasné. My tady bydlíme na Malé Straně a můj kostým byl na poslední chvíli, protože mám dvouměsíční miminko a tak jsem si odskočila. Jsem nějaká paní krásná z Malé Strany."

,,Já jsem Tycho de Brahe."

,,Ona je Ticho de Brahe. Já jsem samozřejmě sultán, pochopitelně. To je snad poznat, ne? To jste si nevšimli?"

,,Chodím každý rok, užívám si to výborně. Je to krásné a moc se mi líbí dětičky."

,,Jsem dnes za gorilu. Je to vidět takhle. Nemám bohužel ruce, ty jsou uvnitř. Ale je to krásný a napadlo mě to proto, že je to moje přezdívka, opice."

,,Vždy chodí tolik lidí, ale přiznávám otevřeně, že jsme měli obavu, protože hlásili déšť. A tak jsme měli strach, aby to některé neodradilo, ale naštěstí se podařilo, že jsme se domluvili se svatým Petrem a je krásně, lidí je tady spousta, spousta masek. Je to nádherné," nechala se slyšet Terezie Radoměřská, starostka MČ Praha 1.

Symbolem této lidové slavnosti bývá svatba. Většinou se za nevěstu obleče muž a za ženicha jde žena. Tuhle tradici Praha 1 dodržela do puntíku.

Poslední zastávkou byla Kampa, kde proběhla tradiční masopustní veselice s živou hudbou, zabijačkou, slivovicí a svařákem.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu