• Načítám...
>

Ve Slovenském domě je výstava Petra Paluša

  • 8. března 2023,
  • 19:16,
  • PRAHA 1,
  • Lucie Sinková

"Myšlienky, ktoré poletujú nad životom". Tak se jmenuje výstava, která je vzpomínkou na rodáka z Bratislavy, věhlasného umělce a výtvarníka Petra Paluša. Pražané mohou výstavu navštívit do 31. března letošního roku.

Reklama

Právě tady ve Slovenském domě v Praze 1 se koná výstava Petra Paluša, která je zaměřená na abstrakci.

"Výstava se jmenuje "Myšlienky, ktoré poletujú nad životom". Je to složitá myšlenková konstelace, ale i téma celé výstavy a celý příběh Petera Paluša. Pojí ho s tímto krásným místem jedna úžasná věc, a to je svatba v Týnském chrámu spolu s jeho manželkou. Proto je tu i tato výstava a proto jsme tu my, abychom se těšili z něčeho, co ani dobře neznáme, nějakého umění, ale které má úžasný náboj, úžasnou energii a především má vlastní rukopis a je autentické," řekl Ľuboslav Moza - kurátor výstavy.

"Je to rok, co manžel zemřel a tak jsme si chtěli slavnostně připomenout jeho tvorbu a jeho celý život, co s námi byl. Pro mě je to takové dojemné," řekla Dagmar Palušová - manželka výtvarníka Petera Paluša.

Peter Paluš získal v roce 1980 cenu v soutěži "Výtvarný návrh pro foyer Divadla Jonáše Záborského v Prešove". Své obrazy tvořil převážně ve své rodné Bratislavě, ale vystavoval i v Praze,  Prachaticích, Sázavě a Linzi.

"Přesně tak. Těch jeho výstav bylo více, byl členem mnohých spolků, sdružení, nejdůležitější na jeho cestě je i poznávání toho, co znamená umění a co znamená život," řekl Ľuboslav Moza - kurátor výstavy.

"My jsme velmi rádi, že právě tento výtvarník přichází do Slovenského domu v Praze, protože přináší velmi kvalitní umění a současně takovou optimistickou barevnost. Ve Slovenském domě v Praze je koneckonců každý měsíc vždy nová a nová výstava. Myslím si, že české publikum oceňuje, že přinášíme skutečně zajímavé vhledy do slovenského výtvarného umění," řekl Vladimír Skalský - ředitel Slovenského domu v Praze.

Výstava, která čítá na třicet děl, potrvá až do konce března.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu