• Načítám...
>

Na Malou Stranu se vrátily tramvaje

  • 27. března 2023,
  • 13:41,
  • PRAHA 1,
  • Lucie Sinková

Na Malou Stranu se vrátily po dvou měsících výluky tramvaje. Opravenou trať vedení městské části Praha 1 před spuštěním provozu raději zkontrolovalo a vše dopadlo na výbornou. Historická tramvaj projela úsek od Malostranského náměstí přes Újezd až k zastávce Ženské domovy a zpátky.

Reklama

Několik desítek let staré koleje v centru Prahy nahradily nové. Rekonstrukce, která byla rozdělena do čtyř etap, skončila o týden dříve.

,,Podařilo se tu opravu urychlit díky přízni počasí, moc nepršelo, dařilo se. Samozřejmě je to i zásluha těch, kteří na tom pracovali. A já jsem za to velmi rád, že se to podařilo takto zkrátit," prozradil Zdeněk Hřib, 1. náměstek primátora hl. m. Prahy.

,,Za nás se jednalo o přerušení úseku mezi stanicí metra Malostranská a křižovatkou Újezd včetně nácestných zastávek Malostranské náměstí a Hellichova a jednalo se o komplexní obnovu, jejímž těžištěm byla výměna opotřebených kolejnic. To znamená, že se nejednalo o rekonstrukci ve smyslu, že by se kopalo hluboko do země, ale jednalo se o obnovu a výměnu kolejnic, tedy želez, po kterých jezdí tramvaje," řekl Jan Šurovský, technický ředitel Dopravního podniku hl. m. Prahy.

Od konce ledna byly ve výluce všechny linky zde jezdící, to znamená 12, 15, 20, 22 a 23. Některé z nich byly různě odkloněny nebo zkombinovány.

,,Například na Barrandov z Újezdu nejezdily linky 12 a 20, ale linka 22 v páteřních intervalech," dovysvětlil Jan Šurovský, technický ředitel Dopravního podniku hl. m. Prahy.

,,Uzavření Malé Strany mělo samozřejmě dopad na každého, kdo tady bydlí, protože si tramvají zkracujeme cestu. Je to jednoduché - to propojení z Klárova až na Újezd je nesmírně pohodlné, ale myslím, že každý, kdo tady bydlí, pochopil a rozuměl tomu, že jednou za nějakých dvacet let je potřeba kolejiště upravit. A taky si od toho slibujeme zklidnění a ztišení provozu tramvají," doplnila Terezie Radoměřská, starostka MČ Praha 1.

Opravovanou trať ještě před obnovením pravidelného provozu vedení městské části Praha 1 společně s Dopravním podnikem hlavního města zkontrolovalo a projelo historickou tramvají.

Na řadě je další rozsáhlá a zároveň koordinovaná výluka od Podolské vodárny až do Modřan. Jedním z cílů je napojení nové tramvajové trati na Dvorecký most, čili u Plaveckého stadionu Podolí vznikne nová kolejová křižovatka.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu