• Načítám...
>

Úřad Prahy 1 má platební terminál pro podnikatele

  • 31. března 2023,
  • 10:11,
  • PRAHA 1,
  • Kristýna Svobodová

Městská část Prahy 1 spustila na svém úřadě platební terminál. Ten má pomoci zrychlit vyřizování agendy nejen úředníkům, ale i podnikatelům. Především podnikatelé by tak na úřadě mohli trávit méně času.

Reklama

Vyřídit si třeba živnostenské oprávnění by teď na úřadě v Praze 1 mělo být snazší. Zkrátit mnohdy zdlouhavé úřední procesy by měl pomoci vůbec první platební terminál umístěný přímo v patře, kde sedí úředníci.   

,,Pomůže to nejenom nám úředníkům, ale hlavně podnikatelům, podávat tady podání a hlavně platby, kdy museli do 3. patra, pak znovu na pokladny dolů, je to i zdlouhavější proces. Teď si to tady zaplatí a hned jsou vyřízeni," popsala Tatiana Kunštátová, vedoucí živnostenského odboru MČ Praha 1.

Úředníci v Praze 1 denně odbaví kolem tří stovek žadatelů. Nový terminál má tak zjednodušit práci také pracovníkům za přepážkami. A byli to právě úředníci, kteří zřízení terminálu iniciovali. Praha 1 se tak stala vůbec první městskou částí, která k elektronizaci úřadu přistoupila.

,,Ta myšlenka elektronizace a takového zvlídnění toho úřadu je dlouhodobá, takže vlastně všichni zaměstnanci se snaží k tomu nějakým způsobem přispět a i vyhledávat způsoby, jak by si oni sami vlastně trošku zjednodušili práci, protože ono zase dohledávání těch platebních příkazů a tak dále je složité, takže jak si zjednodušit práci a také aby to bylo uživatelsky vstřícné," vysvětlila Terezie Radoměřská (TOP 09), starostka MČ Praha 1.

Zařízení městská část pořídila a smontovala ve spolupráci s Českou spořitelnou. 

,,Ta iniciativa vlastně vychází z jednoznačného trendu, který je vidět v úhradách v hotovosti, která klesá a nahrazují to vlastně platby kartou. Naši klienti hledají tato řešení a my jsme jim vlastně zajistili toto zařízení," řekl Petr Chlupáč, ředitel Útvaru digitalizace státu.

Náklady na výrobu i instalaci terminálu uhradila spořitelna. Městská část platí pronájem přístroje. Ten se podle starostky Prahy 1 Terezie Radoměřské pohybuje maximálně do 5 tisíc korun měsíčně.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu