• Načítám...
>

Muzeum Karlova mostu zve na Velikonoční výstavu

  • 4. dubna 2023,
  • 14:18,
  • PRAHA 1,
  • Ondřej Švec

Velikonoce představují nejdůležitější křesťanský svátek v roce. Barvení vajíček, pletení pomlázky a pečení beránka si ale zamilovali i ti, kteří víru v Boha nepraktikují. Aktuální výstava v Muzeu Karlova mostu s názvem Ježíš se ale zaměřuje zejména na Velikonoce tak, jak je vnímá křesťanský svět a snaží se nabídnout trochu jiný pohled. K vidění je řada unikátních předmětů, které zapůjčila litoměřická diecéze.

Reklama

Velikonoce vnímáme jako svátky jara, kdy končí zima a příroda se probouzí. Zároveň ale jde o nejdůležitější křesťanské svátky. A právě na otázku křesťanství a biblické symboliky se zaměřuje aktuální výstava v Muzeu Karlova mostu s názvem Ježíš, kde si návštěvníci mohou prohlédnout řadu zajímavých předmětů, které zapůjčila litoměřická diecéze, případně je vlastní samotné Muzeum Karlova mostu. 

"To, co tady máme jako unikátní přímo ze Svaté země, z Jeruzaléma, jsou dvě mince, které Ježíš podle zkoumání Turínského plátna měl na víčkách," řekl Zdeněk Bergman - ředitel Muzea Karlova mostu.

K vidění je i originální trnová koruna.

"Která je z keře, který roste v Meditační zahradě v Plzni, kterou založil Luboš Hruška, který byl politický vězeň a ta Meditační zahrada se snaží odpustit a zároveň akcentovat zločiny komunismu, které jsou tam zmíněné," řekl Zdeněk Bergman - ředitel Muzea Karlova mostu. 

Prohlédnout si můžete také hned několik výtisků bible svaté.

"Jsou to katolické bible, které jsou na našem území z doby českého baroka a my jsme je sem umístili proto, abychom demonstrovali Písmo svaté, což je zdroj informací, které máme o té době Ježíše," řekl Zdeněk Bergman - ředitel Muzea Karlova mostu.

Cílem výstavy bylo mimo jiné Ježíšův příběh usadit také geograficky, a to do nejrůznějších map.

"Můžeme vidět mapu Svaté země s různými částmi, ale podle těch map si zasadit ten příběh, kudy se Ježíš pohyboval a kde se ten příběh odehrával," řekl Zdeněk Bergman - ředitel Muzea Karlova mostu.

Výstavu, která se věnuje velikonočním svátkům a Ježíši Kristovi, můžete navštívit nejen během Velikonoc, ale až do konce dubna, kdy tato výstava končí. A určitě je také dobrá zpráva to, že vstupné na výstavu je zcela zdarma.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu