• Načítám...
>

Praha 1 se potýká s neoprávněnými vjezdy do pěších zón

  • 27. dubna 2023,
  • 0:41,
  • PRAHA 1,
  • Kristýna Svobodová

Praha 1 se stále častěji potýká s neoprávněnými vjezdy aut do pěších zón. Pražští strážníci se proto zaměřili na kontrolu míst, kde k přestupkům dochází nejčastěji. Například na Náměstí republiky. V ulicích Revoluční, Na poříčí a Na příkopech rozdali v průměru asi pět pokut za hodinu.

Reklama

Neoprávněný vjezd aut do pěší zóny i několikrát za hodinu. To je každodenní realita především v Praze 1. Znovu se o tom přesvědčili i pražští strážníci během kontroly pěší zóny na náměstí Republiky.

"Vzhledem k tomu, že řidiči stále častěji porušují dopravní značení v souvislosti s vjezdem na pěší zónu, zaměřili se dnes strážníci v centru města na tuto problematiku. Jen během dvou hodin hlídky zjistily deset přestupků, kdy 7 přestupků řešily oznámením správnímu orgánu a 3 pokutou," řekla Irena Seifertová - tisková mluvčí MP hl. m. Prahy.

Jen za první čtvrtletí zaznamenali strážníci v Praze 1 na pěších zónách 1908 dopravních přestupků. V loňském roce to bylo dokonce 10 000 přestupků.

"Tady z těch pěších zón se postupem času stala normální ulice. Skutečně nikdo to nedodržuje, protože městští policisté říkali, že pokud někoho odchytí třeba pětkrát za den, tak skutečně nemají náladu pětkrát vypisovat veškeré ty dokumenty," řekl Vojtěch Ryvola (Naše Praha 1) - radní MČ Praha 1.

Přestupky totiž mohou strážníci řešit třemi způsoby: domluvou, pokutou nebo oznámením správnímu orgánu. Pro uložení pokuty na místě ale musí být splněno hned několik podmínek.

"Přestupce musí s tím přestupkem souhlasit, musí souhlasit s jeho právní kvalifikací, s výší pokuty a tak dále. Jestliže jedna z těchto podmínek není splněna, tak není možné uložit pokutu na místě. V tu chvíli musíme oznámit přestupek správnímu orgánu, pak je na správním orgánu, jak danou věc posoudí," řekla Irena Seifertová - tisková mluvčí MP hl. m. Prahy.

"Ta administrativa s tím spojená je ďábelsky veliká a nikdo nechápe, proč tomu tak je. My jsme se několikrát bavili s panem ředitelem Stejskalem, co má vše udělat pro to, aby tato divnověc zmizela z toho zákona," řekl Vojtěch Ryvola (Naše Praha 1) - radní MČ Praha 1.

Do pěších zón v centru městské části mohou podle radnice auta kurýrních služeb, úklidová a zásobovací vozidla nebo vozy opravářů a místních obyvatel. Zásobování pak mají podniky provádět brzy ráno, případně večer, kdy se na prostranství pohybuje méně chodců. Problém mají především ti se sníženou pohyblivostí.

"Všichni, kteří mají nějaké náročnější možnosti pohybu a pak, když se jim tady stane, že půjdou po pěší zóně, narazí na nějaké auto, půjdou tady s dětmi a protože neočekávají, že tady to auto bude, tak se může stát, že dojde k nějakému úrazu s ohledem na to, že tady bude projíždějící auto a to dítě tady bude a pod to auto může vběhnout," řekla Ivana Antalová (Piráti) - radní MČ Praha 1.

Během dopravní kontroly na náměstí Republiky řešili pražští strážníci vedle neoprávněného vjezdu na pěší zónu také telefonování řidiče za jízdy, jízdu na samovyvažovacím vozítku nebo neoprávněné stání v pěší zóně. Většinu dopravních přestupků mohou policisté řešit pokutou do dvou tisíc korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu