• Načítám...
>

Pražský Navalis vyvrcholil koncertem na Vltavě

  • 16. května 2023,
  • 14:38,
  • PRAHA 1,
  • Kristýna Svobodová

U Karlova mostu v Praze 1 oslavili svatého Jana Nepomuckého. Tři dny Svatojánských slavností pak v pondělí vyvrcholilo tradičním procesím z Pražského hradu na Karlův most. Vltavu následně ozdobila regata benátských lodí. Pražský Navalis pak uzavřel koncert na Vltavě.

Reklama

Historické plachetnice z Benátek, seskok pěti parašutistů nebo třeba koncert z hladiny Vltavy. Prahu 1 už popatnácté ovládly oblíbené Svatojánské slavnosti Navalis.

,,Navalis je jedna z nejkrásnější akcí, která se na Praze 1 děje. Je to připomínka svatého Jana Nepomuckého, který je neodmyslitelně spojen s Vltavou, s městem Prahou a já jsem strašně ráda, že to nachází stále znova a znova své diváky a lidi, kteří jsou ochotní sem přijít, kterým se to líbí a kterým je ta slavnost blízká," řekla starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09).

Jan Nepomucký je celosvětově nejznámějším českým světcem a slavnosti Navalis se v Praze na jeho počest konaly každoročně už od baroka. Současní pořadatelé je obnovili v roce 2009. Letos navíc od mučednické smrti patrona všech mostů, rybářů nebo plavců uplynulo jubilejních 630 let.

,,Ten člověk dovedl být věrný a statečný. Šlo mu o právo, šlo mu o svobodu pro právo a proto dovedl riskovat. Je dobře si uvědomovat, že chceme-li žít v radosti, míru a pokoji, musíme být také zodpovědní a umět chránit právo, spravedlnost a dobré vztahy," popsal Jan Graubner, arcibiskup pražský.

Jedním z nejočekávanějších bodů programu závěrečného dne oslav bylo svatojánské procesí. To se po mši svaté vydalo od katedrály sv. Víta na Karlův most.

,,To slavné procesí je rekonstrukcí opět toho starého procesí, kdy na praporcích vyjevujeme symboly, které vlastně sdílí Jan Nepomucký ve svém odkazu. Zároveň tady máme nesené atributy světce, což je ta kniha a biret, andílek, který si drží prst před ústy jako důkaz mlčení," popsal převozník pražský a organizátor akce Navalis, Zdeněk Bergman.

V průvodu pak nechyběli ani benátští poutníci nebo moravské bandérium na koních. Na Karlově mostě pak pražský arcibiskup zahájil regatu. Třídenní oslavy na počest českého světce Jana Nepomuckého vyvrcholily koncertem na hladině Vltavy pod Karlovým mostem. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu