• Načítám...
>

Praha 1 ukázala místa dopravních nehod s tramvají

  • 31. května 2023,
  • 23:18,
  • PRAHA 1,
  • Ondřej Švec

V městské části Praha 1 je celá řada dopravně problematických míst tramvajových tratí, kde dochází k nehodám. Ať už je to střetnutí tramvaje s vozidlem nebo střetnutí tramvaje s chodcem. V řadě případů se tyto nehody obejdou se zraněnými, někdy dokonce i smrtelnými. Praha 1 proto ve spolupráci s Dopravním podnikem hlavního města Prahy tato místa zkontrolovala a upozornila na ně. Zároveň také apeluje na řidiče a chodce, aby se plně věnovali řízení, respektive sledování silničně-dopravního provozu a dbali na bezpečnost vlastní i ostatních.

Reklama

V Praze 1 se nachází řada dopravně problematických míst tramvajových tratí, kde dochází k častým dopravním nehodám, kdy dojde ke kolizi tramvaje s auty, respektive s chodci. Praha 1 ve spolupráci s Dopravním podnikem hlavního města Prahy tato místa zkontrolovala a vyzývá k prevenci a opatrnosti.

„Zhruba 46 procent všech havárií tramvají se odehraje na Praze 1. Je to přirozeně následkem té velmi zahuštěné dopravy, která v těch úzkých ulicích Prahy 1 je. Je to pro nás i takový důležitý ukazatel toho, že je zapotřebí v centru města tu dopravu poněkud zklidnit,“ říká starostka městské části Praha 1 Terezie Radoměřská (TOP 09).

To se týká ale hlavně automobilové dopravy, což by mělo počet dopravních nehod snížit. Častou příčinou nehod je ale nejenom přehuštěná doprava v centru Prahy, na vině jsou i samotní řidiči, kteří se plně nevěnují řízení. Také chodci se ale dívají jinam, než by měli. 

„Největší problém je takzvaný mobil zombie, kdy lidé sledují dění na mobilním telefonu, ať už to může být třeba navigace hlavně v případě cizinců nebo si vyřizují nějaké věci a vstupují do jízdní dráhy tramvaje, která nemůže uhnout,“ vysvětluje Milan Bárta, vedoucí oddělení Výcvik a vzdělávání tramvaje.

Jedním z nejčastějších míst, kde dochází k dopravním nehodám, je úsek mezi Národní třídou a Národním divadlem až dále po Újezd. Za posledních pět let tam došlo zhruba ke 140 nehodám. Nehody se ale stávají i na dalších místech Prahy 1.

„Celý úsek kolem Václavského náměstí, to znamená Jindřišská ulice a dále do Lazarské. Dalším místem Prahy 1, kde často dochází ke srážkám jak automobilů s tramvajemi, tak i chodců, je oblast kolem Náměstí republiky, to znamená Dlouhá třída, a to jak směrem na Nábřeží Kapitána Jaroše, tak i na opačnou stranu směrem k Bílé labuti,“ uzavírá vedoucí odboru komunikace Dopravního podniku hlavního města Prahy Daniel Šabík.

Dopravní podnik se proto snaží informovat veřejnost a apeluje na to, aby v blízkosti tramvají dbali na svou bezpečnost. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu