• Načítám...
>

ZŠ Vodičkova oslavila Vyšší dívčí

  • 25. října 2023,
  • 13:31,
  • PRAHA 1,
  • Veronika Kuželková

Vyšší dívčí škola v Praze byla první pokračovací škola pro dívky v českých zemích. Byla založena pražským magistrátem přičiněním purkmistra Františka Václava Pštrosse roku 1863 jako tříleté, později čtyřleté učiliště. V nové budově ve Vodičkově ulici působila v letech 1867–1945, tam dnes sídlí základní škola, kde se slavilo 160 let od jejího založení.

Reklama

V základní škole ve Vodičkově ulici v Praze 1 bylo vyselo. Konalo se tu totiž velké jubileum - 160 let od založení Vyšší dívčí školy v Praze, která sídlila v letech 1867 až 1945 právě v této budově. 

"To znamená, že v roce 1863 vznikla škola Vyšší dívčí pro dívky z lepších rodin, aby byly lépe vzdělány. Ta škola nezačínala v téhle budově, protože v tom roce 1863 ještě ta budova nestála, takže se začalo učit v Navrátilově ulici, potom v Jungmannově ulici no a potom v roce 1867 byla postavena tato budova v novorenesančním stylu a vlastně tady začal potom první ročník té Vyšší dívčí," řekla Dagmar Zelená, ředitelka, ZŠ Vodičkova.

Kromě hudebního vystoupení žáků byla k vidění i výstava kreseb a také dobových vysvědčení.

"Já této škole přeji hodně zdaru do další dekády a rád bych ty, kteří sem přišli, jednak zavzpomínat, co se týče absolventů, tak možná budoucích žáků, pozval na prohlídku této školy, která je nádherná. Vyskytuje se tady jeden z prvních znaků v Praze v tom 19. století a to byla vlastně sgrafita. A velký potenciál má tato budova školy hlavně v horní části, kde je úžasná půda. Půdní prostor, kde by v budoucnu mohlo být snad vybudováno i nějaké zázemí pro tuto školu," řekl David Bodeček (Pirátská strana), místostarosta, MČ Praha 1.

"Slavíme tak, že prostě chceme, aby si všichni to výročí připomněli. Takže se vlastně účastnila celá škola, první stupeň, druhý stupeň, všichni kolegové, všichni zaměstnanci. No a jak slavíme, tady nakonec vidíte. Včera jsme měli ještě oslavu na prvním stupni, protože tam ta budova je ještě starší, ta je z roku 1588," řekla Dagmar Zelená, ředitelka, ZŠ Vodičkova.

Zlatým hřebem a pomyslným zakončením oslav bylo vystoupení oblíbené místní kapely Masakrózní hustec, kterou tvoří současní i bývalí žáci právě Základní školy Vodičkova. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu