• Načítám...
>

Centrem města se prošel masopustní průvod

  • 12. února 2024,
  • 11:53,
  • PRAHA 1,
  • Veronika Kuželková

Malostranský masopust je jedna z nejvýznamnějších akcí pro Prahu 1, protože se stal již tradicí. Průvod začíná nad Pražským hradem a pokračuje Nerudovou ulicí dolů na Malostranské náměstí, kde čeká všechny taková velká občerstvovací zastávka. A pak už se vyráží Mosteckou ulicí na Karlův most až na Kampu. Jak to letos probíhalo se dozvíte v naší reportáži.

Reklama

V kulisách Malé Strany a Hradčan se konalo masopustní veselí. Všechny maškary tradičního Malostranského masopustu nejdříve musely dát slib starostce Jedničky Terezii Radoměřské a ta jim dala potom povolení vyrazit do ulic staré Prahy. Sraz měli všichni před hostincem U Černého vola v Loretánské ulici.

"Masopusty na Praze 1 a na Malé Straně zejména jsou slavné. Teď jsou opakované každým rokem a já jsem za to strašně ráda, že se toho Spolek přátel Malé strany a Hradčan takhle chopil. Já doufám, že si to užívají zejména lidé z Jedničky. Je tady spousta masek lidí, kteří tady žijí. Je to krásná akce, která je celoodpolední. Je to pro celé rodiny, což je zejména hezké. A já doufám, že včetně všech akcí, včetně svatby, včetně medvěda a tak dále, že to má tu správnou gradaci, aby si to lidé užili až dolů na tu Kampu," řekl Terezie Radoměřská (TOP 09), starostka MČ Praha 1.

"Tak já jsem to spočítal, že v podstatě, i když byla covidová přestávka, je to asi 21. ročník, kdy je Malostranský masopust v této formě. Teprve začínáme, já to nechci prostě pokoušet, ale za těch 21 let se vždycky vydařilo počasí. Tak to je úžasný, z toho mám radost. Mám radost, že masky neubývají, naopak přibývají. A přibývají masky, že si to ti lidé sami obstarají, sami přijdou. A je to prostě taková opravdu občanská veselice," řekl Petr Burgr (KDU-ČSL), zastupitel MČ Praha 1-

Masopustní průvod Malostranskými ulicemi organizuje Spolek občanů a přátel Malé Strany a Hradčan.

"My jsem měli, prosím vás, velké nepříjemnosti s počasím, jak jste si všimla, celý týden pršelo. Ale díky tomu, že máme dobré vztahy s lidmi nad námi, tak se nám podařilo na dnešek zajistit hezké počasí. To je to nejdůležitější. A jak vidíte, lidí se dostavilo také dost, takže my jsme hrozně rádi, protože to je jedna z největších akcí, kterou náš spolek dělá. Chci samozřejmě poděkovat tady zástupcům Prahy 1, která podporuje činnost našeho spolku i tuto akci," řekl Tomáš Oliva, Spolek občanů a přátel Malé Strany a Hradčan.

Průvodu s živou hudbou a maskami se každoročně účastní stovky, ne-li tisíce lidí. Během masopustního veselí nechyběla hudební vystoupení a ani občerstvení v podobě rumu, koblih a jiných dobrot.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu