• Načítám...
>

Praha 1 udělila Čestná občanství a ceny městské části

  • 19. dubna 2024,
  • 10:22,
  • PRAHA 1,
  • Ondřej Švec

Zastupitelstvo městské části Praha 1 schválilo na svém posledním zasedání udělení dvou Čestných občanství Prahy 1, a to starostovi jihofrancouzského města Nîmes Jeanu-Paulu Fournierovi a in memoriam muzikoložce Lence Hlávkové. Už dříve zastupitelé souhlasili s udělením Ceny Prahy 1 lékaři Jaroslavu Eliášovi a tanečnici, choreografce a pedagožce Ince Vostřezové a Čestných občanství in memoriam pěvkyni Soně Červené, učitelce Janě Ferstlové a Karlu Schwarzenbergovi. Slavnostní předání proběhlo v prostorách Brožíkova sálu Staroměstské radnice.

Reklama

V reprezentativních prostorách Brožíkova sálu Staroměstské radnice proběhlo předání pěti Čestných občanství a dvou Cen Prahy 1. 

„Předáváme jednak Ceny Prahy 1, což jsou ocenění občanů Prahy 1 za dlouhodobou práci pro komunitu naší městské části. A ta druhá ocenění jsou Čestná občanství, která jsou primárně dávána těm, kteří nejsou občany naší městské části a nebo se bohužel tohoto ocenění nedožili a dostávají ho in memoriam,“ vysvětluje starostka městské části Praha 1 Terezie Radoměrská (TOP 09).

To je případ například bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga nebo herečky a operní pěvkyně Soni Červené. Kdo si naopak pro ocenění dojít mohl, byl Jaroslav Eliáš, lékař a zakladatel Společnosti pro duchovní hudbu a rytíř Maltézského řádu. Významným způsobem se zasadil o celou řadu kulturních událostí a velmi přínosná je také jeho charitativní činnost, a to jak v Řádu maltézských rytířů, tak v rámci Arcidiecézní charity Praha, kde stál mimo jiné za známou Tříkrálovou sbírkou. Přestože je dnes emeritním primářem a praxi už nevykonává, medicínu stále bedlivě sleduje.

„Já jsem v tom svém oboru ušní, nosní, krční byl odkázaný na ruce, protože to byla hlavně operativa. Dneska už je to úplně jiná medicína plná robotizace, to už každý zná. Pro nás to ale byla úplná novinka, za nás už vůbec jenom endoskopická vyšetření byl velký problém,“ vzpomíná emeritní primář Jaroslav Eliáš. 

Praha 1 takováto ocenění předává významným osobnostem každý rok a tato akce má rozhodně svůj smysl.

„Já myslím, že je velmi důležité si připomínat významné osobnosti městské části. Nejsme velká městská část, přesto si myslím, že jsme docela významná městská část a máme tady mnoho osobností, které by zasloužily samozřejmě nějaké ocenění a z nich vybrat je nesmírně složité,“ uzavírá starostka městské části Praha 1 Terezie Radoměřská (TOP 09).

Ale už jenom to, že se osobnosti vybírají a oceňují má svůj význam proto, aby se o nich veřejnost dozvěděla a měla možnost vidět, jakým způsobem pracovaly pro komunitu, potažmo městskou část a šly tímto příkladem ostatním. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu