• Načítám...
>

Na Žofíně se konal Veletrh neziskových organizací

  • 11. června 2024,
  • 11:13,
  • PRAHA 1,
  • Kristýna Svobodová

Po skoro třech desetiletích od zahájení Veletrhu neziskových organizací se v paláci Žofín opět koná. Radnice Jedničky ho sem navrátila už loni. Letošní ročník přináší bohatý program zaměřený tentokrát na podporu dobrovolnictví.

Reklama

Desítky neziskových organizací představilo svou činnost v reprezentačních prostorách paláce Žofín. Především obyvatelé Prahy 1 se tak mohli seznámit se sdruženími zaměřenými na služby pro seniory, rodiny s dětmi nebo třeba zdravotně handicapované.

,,Je možné tady jednak zakupovat samozřejmě věci, jejichž výtěžek jde na nějakou dobrou věc, ale jsou tady také stánky, kde se můžete informovat například o způsobu nezdravotnické péče v domově, o různých sociálních službách vzdělávacích a podobně. Takže ta nabídka je tady velmi široká a myslím si, že každý, kdo si sem přijde něco zjistit, tak tady najde," řekla Terezie Radoměřská (TOP 09), starostka Prahy 1 a členka správní rady Muzea paměti XX. století.

Rok 2024 vyhlásila městská část Praha 1 rokem dobrovolnictví a tak se právě na něj letošní veletrh zaměřil. 

,,Aby se občané mohli zapojit do různých aktivit a mohli se mezi sebou propojovat," řekla Ivana Antalová (Bez PP), radní MČ Praha 1.

,,My jsme pacientská organizace, jmenujeme se ALEN - ženy s rakovinou prsu a zabýváme se tím, že dáváme podporu ženám, které jsou s rakovinou prsu, prošly tou nemocí, většinou jsou to seniorky. Děláme pro ně rekondiční pobyty, děláme pro ně vycházky, děláme pro ně různé akce," představila Milena Najmanová, předsedkyně Spolku ALEN - ženy s rakovinou prsu.

,,Česká asociace paraplegiků CZEPA je pacientskou organizací, která podporuje zejména lidi poranění míchy, vozíčkáře a krom toho, že poskytujeme sociální služby jako odborné sociální poradenství nebo třeba podporu zkušenějších vozíčkářů, peer mentoring, tak také provozujeme dva secondhandy Hvězdný bazar," popsala Hana Sixtová, sociální pracovnice organizace Česká asociace paraplegiků.

Akce se na pražském Žofíně konala poprvé v loňském roce. Nebylo to ale poprvé, Veletrh neziskových organizací po třicetileté pauze navázal na dřívější letitou tradici.

,,Veletrh neziskových organizací vracíme po necelých 30 letech vlastně opět na Žofín, kde ho v roce 1996 zahajoval prezident Václav Havel. Já osobně jsem přesvědčená, že aktivní občanská společnost, podpora komunitního života, dostatečná síť sociálních služeb jsou jedněmi ze základních pilířů při budování zdravé, spravedlivé, solidární demokracie," doplnila Antalová.

Celodenní program pak doplnil catering Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj a Sousedského klubu. Vstup na veletrh byl i tentokrát zdarma.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu