• Načítám...
>

Galerie 1 hostí barevnou výstavu Romany Šubrtové

  • 31. července 2024,
  • 14:29,
  • PRAHA 1,
  • Kristýna Svobodová

Výstava obrazů s názvem Životabudič představuje díla umělkyně Romany Šubrtové, která je známá svými geniálními a nadčasovými portrétními a figurálními malbami. Nahlédnete-li hlouběji do její tvorby, spatříte známky tragického osudu, který zanechal hlubokou stopu v expresivní podstatě jejích děl.

Reklama

Nadčasové portréty a figurální obrazy zářící životem a pestrými barvami. I tak se dá popsat výstava jedné z nejvýraznějších malířek současnosti - Romany Šubrtové. Přes to, že její život poznamenal tragický osud, na její tvorbě to po technické ani tematické stránce přinejmenším okem laika poznat není.

,,Životabudič je pro mě ta tvorba samotná a myslím, že i ty obrazy budou dělat radost jiným lidem," vysvětlovala v úvodu rozhovoru autorka výstavy, Romana Šubrtová.

,,Ona měla tuším někdy v roce 2015 úraz, do té doby malovala pravou rukou, ale ona se nevzdala a přes to, že nemoc a ochrnutí a různé komplikace, zdravotní hendikepy u ní postupovaly dál a dál a na tu pravou ruku ochrnula a nemohla malovat, tak to nevzdala a naučila se malovat levou rukou," vyprávěla příběh malířky Romany Šubrtové kurátorka výstavy Životabudič Reny Muzik.

,,Ono mi nic jiného nezbylo, protože po tom úrazu já tu pravou ruku nezvednu nahoru. Já ji zvednu jenom takhle a tím to končí, takže to byla nutnost, když jsem tedy chtěla malovat dál a to jsem opravdu chtěla," doplnila malířka.

A to se jí vyplatilo. Po menší výstavě v kavárně Art and Coffee dostala umělkyně nabídku na výstavu tady - ve Štěpánské ulici v Galerii 1. Návštěvníci si tu prohlédnou 35 obrazů, z nichž část vznikla ještě před nehodou a malířka je tedy vytvořila pravou rukou. Vystavené jsou tu ale i obrazy namalované v době po úrazu, kdy je už umělkyně malovala rukou levou. Jeden z obrazů navíc vznikal před i po nehodě a vznikal tedy takzvaně obouruč.

,,Vybrali jsme vlastně retrospektivně různé obrazy z různých období, tak aby to bylo vidět, co jsem malovala pravou rukou ještě. Pak je tam jeden obraz, ten jsem malovala teda oběma rukama, dá se říci a ty nejnovější, co vidíte tady za mnou, ty jsem malovala už levačkou," vysvětlovala Šubrtová.

Rozdíl ale téměř nepoznáte. Navíc ani po úrazu malířka do svých obrazů tragédii nepromítá.

,,Tahle výstava specifikuje její tvorbu, která i kdyby se dalo čekat, že ona se zabývá hlavně figurální malbou, tak by promítala do té své tvorby něco tragického, něco dramatického, že by se vlastně s tím svým osudem nějakým způsobem chtěla vyrovnat, ale přitom ona maluje pohádky, ona maluje zahradní témata a když to tady vidíte všechno, tak je to hodně pozitivní výstava," dodala na závěr kurátorka výstavy Reny Muzik.

Romana Šubrtová zkrátka zůstává nezlomnou optimistkou a přesně to se i nadále spolu s pozitivní energií odráží v její práci.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu