• Načítám...
>

Obyvatelé jedničky se zapojují do územního plánování

  • 29. srpna 2024,
  • 7:42,
  • PRAHA 1,
  • Veronika Kuželková

Praha 1 se připojila k ostatním městským částem a zapojila své obyvatele do rozvoje a přeměny svých lokalit. Říká se tomu participace.

Reklama

Zapojování místních obyvatel do takzvaného územního plánování je nyní v Praze velký trend. To znamená, že jsou do rozhodování zapojování lidé, kterých se to přímo týká. V tomto případě jsou to občané první městské části v rámci projektu Plánuj Jedničku.

"Já jsem moc ráda, že se to dotáhlo vlastně už do této fáze, kdy začínáme komunikovat s občany tu myšlenku, že by bylo možné vybírat jejich vlastní nápady, protože přirozeně občané narážejí na některé věci, které by chtěli sami změnit, kdy chtějí vlastní aktivitou přispět k rozvoji městské části. Toto je ideální způsob, protože lidé si to naplánují, vyberou, rozhodnou se pro to a městská část už to v podstatě jen zorganizuje a zasubvencuje," řekla Terezie Radoměřská (TOP 09), starostka MČ Praha 1.

"Dneska máme druhé informativní setkání s občany nad realizací participativního rozpočtu. Je to informační setkání, kde se dozvědí, jakou formu podávat své projekty a co to vlastně participativní rozpočet je. Participativní rozpočet je poměrně velmi dobrý nástroj, jak část rozpočtu městské části Praha 1 dát do rukou občanů. U nás je to historický průlom, protože máme vlastně historicky první participativní rozpočet městské části Praha 1, který se mi podařilo prosadit. A jsem za to rád, protože se na zastupitelstvu 12. 3. 2024 podařila prosadit i poměrně zajímavá částka, o které občané mohou rozhodovat. A ta částka je v občanském participativním rozpočtu 4,5 milionu korun," řekl Martin Motl (Rezidenti 1), zastupitel MČ Praha 1.

"Je to základ občanské společnosti, která tím, že se účastní těchto procesů, tak vlastně tím nějakým způsobem je nejenom, že chodí jednou volbám za 4 roky, ale také se prostě aktivně zúčastňuje v podstatě rozhodování o tom, jak budeme žít, jak budeme žít tady v městě Praha 1. Že je to poměrně složité, protože Praha 1 není úplně jednoduchý region, co si budeme povídat. Takže je to takový, řekněme, z naší strany vstřícný krok k tomu, aby se ty věci prostě pohnuly, aby se nám tady lépe žilo," řekl Petr Rachunek, koordinátor oddělení participace a strategie.

Chcete se aktivně podílet na rozvoji Prahy 1? Máte nápad nebo projekt, který by zlepšil prostředí, ve kterém žijete, ale chybí vám prostředky na jeho realizaci? Navštivte webové stránky projektu Plánuj Jedničku a dozvíte se víc.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu