• Načítám...
>

Galerie Smečky láká na výstavu Metody

  • Včera,
  • 21:34,
  • PRAHA 1,
  • Lucija Veselá

Galerie Smečky zahájila novou výstavu s názvem Metody Kolář - Kasalová, která je dialogem mezi výtvarníky Jiřím Kolářem a Janou Kasalovou.

Reklama

Pražská plynárenská v Galerii Smečky zahájila výstavu s názvem Metody Kolář - Kasalová, která je již 81. výstavou v pořadí.

Výstava představuje díla dvou významných českých autorů Jiřího Koláře a současné umělkyně Jany Kasalové. Oba spojuje hluboký zájem o experiment s papírem a koláží a zkoumání hranic mezi různými médii.

"Výstava se jmenuje Metody, jsou zde dva autoři, Jiří Kolář, jeden z nejvýznamnějších umělců minulého století a moje maličkost, která měla tu možnost na to jeho dílo ze sbírek Galerie Smečky reagovat. Vytvořili jsme takové dvě instalace site-specific, přímo na míru, které komunikují s díly chiasmáž od Jiřího Koláře," řekla Jana Kasalová - výtvarnice.

Který je jedním z nejvýznamnějších českých výtvarníků a také básníků 20. století, autor mnoha originálních výtvarných technik. A ačkoliv se on sám považoval především za básníka, vystavil první koláže ovlivněné surrealismem a poetismem již v roce 1937.

"Jedna z věcí, které máme společné, že se oba snažíme dívat na svět z různých úhlů pohledů a zpracovávat témata, která nás obklopují a sdílíme také lásku k papíru, lásku k historii umění, ke starým knihám, k literatuře a hlavně k poesii," řekla Jana Kasalová - výtvarnice.

Korporátní sbírka Pražské plynárenské čítá více než 550 děl. Ve sbírce jsou zastoupeni všichni významní čeští autoři a autorky, kteří se médiu koláže ve 20. století věnovali. Jádro předválečné avantgardy tvoří práce Toyen, Jindřicha Štyrského či Adolfa Hoffmeistera. Poválečnou tvorbu reprezentují jména Jiřího Koláře, Běly Kolářové, Jana Koblasy, Libora Fáry, Květy Pacovské či Karla Trinkewitze.

"Galerie Smečky je v podstatě galerie Pražské plynárenské a vznikla na základě sbírky, kdy sbíráme koláže a tyto koláže máme už ve velkém počtu, už máme 550 děl a postupně tu sbírku rozšiřujeme," řekl Ludvík Baleka - předseda představenstva Pražská plynárenská.

"Praha miluje umělecká díla, je ráda, že Pražská plynárenská má v podstatě a obecně si říká nejkvalitnější sbírku koláže v České republice. Dokud Pražská plynárenská bude investovat i do kultury, tak si myslím, že Pražané se o pražskou kulturu nemusí obávat," řekl Jan Wolf (KDU-ČSL) - zastupitel HMP.

Výstava tady v Galerii Smečky probíhá až do 23. listopadu a vy si ji rozhodně nenechte ujít. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu