• Načítám...
>

Oprava náměstí Jiřího z Poděbrad pokračuje dle plánu

  • Dnes,
  • 9:20,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Politické projekty jsou někdy během na dlouhou trať. O rekonstrukci náměstí Jiřího z Poděbrad se mluvilo více než dvacet let. Studie byla dávno hotová, s opravami se ale začalo až letos v lednu. Revitalizace by měla trvat 33 měsíců a nejpozději v červnu 2026 by mělo být náměstí zcela nové. Vysází se více zeleně, bude více vodních prvků, včetně zrenovované kašny a mnoho dalšího. Náměstí bude také více přátelské k pořádání i velkých kulturních akcí. A samozřejmě zůstanou i oblíbené farmářské trhy, se kterými mohou lidé počítat i během rekonstrukce náměstí.

Reklama

V lednu tohoto roku se po více než dvaceti letech dohadování, sporů a úvah konečně začalo s rekonstrukcí náměstí Jiřího z Poděbrad. Práce jsou nyní v plném proudu a za více než půl roku se toho také stihlo hodně udělat a hodně se toho ještě udělá. 

"Co se ještě teď aktuálně v tomto roce bude dodělávat, tak je ten prostor, kde vyústil ten bezbariérový výtah, protože tam probíhaly současně dvě stavby, takže teď se bude od Vinohradské ulice dodělávat prostor k takové nové vydlážděné cestě, dále se bude dodělávat ta zadní část za kostelem kolem té farní zahrady," řekl Michal Vronský (TOP 09) - starosta MČ Praha 3.

Po celou dobu rekonstrukce dosud běžely oblíbené farmářské trhy, se kterými se ostatně počítá i nadále. 

"My jsme domluveni se stavbou, že do konce tohoto roku budeme na tomto provizorním místě vedle kostela na té mlatové ploše, kterou jsme vytvořili a od nového roku bychom se přesunuli na to původní místo, které v tu dobu bude již dokončené," řekl Michal Vronský (TOP 09) - starosta MČ Praha 3.

Do konečné podoby náměstí se zapojila i veřejnost. Například se rozhodlo o zachování kašny, s níž se v původním soutěžním návrhu nepočítalo a která projde technologickou modernizací.

"V příštím roce se začne pracovat zejména na té centrální části před kostelem, která by měla být v budoucnu dějištěm nějakých kulturních akcí, zůstanou tam samozřejmě ty trhy, podél kostela vzniknou mlatové cesty, celé to náměstí bude výrazně zelenější," řekl Michal Vronský (TOP 09) - starosta MČ Praha 3.

Revitalizace náměstí by měla být nejen vizuální, technologická, ale také účelová a funkční. Nový vzhled umožní náměstí využívat pro více typů akcí.

"Probíhala participace, kterou tehdy zaštiťoval Institut plánování a rozvoje, byl tam takový kontejner a od veřejnosti tam padaly takové ty klasické návrhy, více stromů, vodní prvky, zachování kašny, všechny tyto věci v tom návrhu jsou," řekl Michal Vronský (TOP 09) - starosta MČ Praha 3.

S dokončením prací se počítá v červnu roku 2026. Zatím vše probíhá podle harmonogramu a je tak dokonce možné, že náměstí bude kompletně zrevitalizované ještě o něco dříve. Nové náměstí by pak mělo i s ohledem na klimatické změny bez problému sloužit minimálně dalších sto let.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu