• Načítám...
>

Park Kampa v Praze 1 se dočká revitalizace

  • Včera,
  • 13:18,
  • PRAHA 1,
  • Ondřej Švec

Park Kampa představuje příjemné místo k procházce i odpočinku. Najdete tam rodiče s kočárky, pod stromem si lidé užívají piknik anebo si tam leckdo jen tak posedí na lavičce s knížkou. Park už má ale své odžito a nyní je na čase ho revitalizovat. Ale opatrně, místní jsou totiž velmi konzervativní a větší zásahy nesou těžce. Park se tak dočká citlivé revitalizace, kdy v podstatě bude vypadat jako teď, akorát bude svěžejší, zelenější a bohatší o vodní prvky. Chybět by nemělo ani menší hřiště na pétanque. Revitalizace by měla začít už příští rok.

Reklama

To, o čem se dlouho jen mluvilo, se již poměrně brzy stane skutečností. Park Kampa se dočká revitalizace. Do úprav měli možnost zasáhnout i občané městské části Praha 1. Změny ale budou velmi decentní. 

„Já mám pro všechny dobrou zprávu, Park Kampa se nebude proměňovat. Žádné třeskuté a dramatické změny tady rozhodně neproběhnou, spíše šlo o to uvést ten park do stavu nějaké kvality, kdy počínaje trávníky přes lavičky a zábradlí už tady mají své odžito a je potřeba nějakým způsobem je opravit a nahradit,“ vysvětluje starostka městské části Praha 1 Terezie Radoměřská (TOP 09).odžito a je potřeba nějakým způsobem je opravit a nahradit,“

Místní obyvatelé jsou totiž velmi konzervativní a tak bylo nutné s nimi dlouhodobě komunikovat, aby se park zvelebil do podoby, která jim bude vyhovovat. 

„Všichni si přejí, aby přibyla zeleň, aby se opravily cesty, protože ty jsou ve velice špatném stavu. Byly tady samozřejmě připomínky, aby tady bylo i více vody, to znamená pítka a mlžítka, která se na Kampě neztratí a taky samozřejmě, kdyby tady byly nějaké okrasné záhony,“ popisuje místostarostka městské části Praha 1 Kateřina Klasnová (Bez PP).

Architektka Magdalena Kurfürstová tak neměla vůbec jednoduchý úkol. Na jednu stranu měla připravit hezký projekt revitalizace parku, na druhou stranu stranu zase nesměla popudit uzdu své fantazie až příliš, aby to občané Jedničky přijali.

„Jsou tu různé názorové skupiny, kdy jedna část třeba chtěla podpořit cyklostezku, aby se jezdilo cyklistům lépe, druhá by si naopak přála, aby tady žádní cyklisté nebyli. Ale většinou se shodovali na tom, aby to vypadalo co nejvíce jako teď, takže jsme se snažili přizpůsobit ten návrh co nejvíce stávajícímu stavu,“ říká architektka Magdalena Kurfürstová.

Vedle toho, že přibude hned několik nových stromů a okrasných květin, tak by také neměla chybět plocha vyhrazená na pétanque. O revitalizaci parku se mluví už od roku 2002, kdy se Kampou prohnala velká voda. Než se s revitalizací začne, napřed se musí dokončit návrh, pak se určí přesný rozpočet a když všechno půjde hladce, začít by se mohlo v létě nebo na podzim příštího roku. Revitalizace bude nejspíš probíhat postupně, aby přístup do parku nebyl příliš omezen. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu