• Načítám...
>

Ceny za klasickou hudbu byly předány v Praze 1

  • 21. ledna 2018,
  • 23:23,
  • PRAHA 1,
  • Milan Řepka

V pražském Obecním době byly už po druhé slavnostně předány ceny Classic Prague Awards. Ty jsou každoročně udělovány v několika uměleckých kategoriích a do soutěže se může přihlásit každý umělec, který má v hodnoceném roce prokazatelnou aktivní činnost a splní nominační kritéria.

Reklama

Druhý ročník udělování prestižních cen Classic Prague Awards, který proběhl v Obecním domě v Praze, oslovuje nejen profesionální hudebníky, ale také širokou veřejnost. Je zaměřen na milovníky hudby a její posluchače. Classic Prague Awards představuje to nejlepší, co lidé mohou vidět a slyšet v oblasti české klasické hudby.

"MČ Praha 1 je centrem vážné hudby v Praze, je tady většina nejdůležitějších hudebních síní, kde se odehrávají ty nejdůležitější koncerty a pochopitelně Praha 1 a vážná klasická hudba k sobě patří. My jsme moc rádi, že jsme byli osloveni pořadateli a druhým rokem jsme hlavním partnerem," řekl Oldřich Lomecký, starosta MČ Praha 1.

"V České republice se dlouhodobě oceňuje spousta věcí a podle mého názoru klasická hudba a její interpreti - ti, kteří se v Čechách narodili, ji šíří po celém světě a dělají České republice skvělou reklamu. Vlastní ocenění téměř nikdy v takovém komplexu nebylo," řekl Jiří Besser, ředitel soutěže Classic Prague Awards.

"Světové metropole mají nové sály a my bychom jako rada pro vážnou hudbu chtěli postavit nový sál. Měl by vzniknout do 5 - 7 let na Vltavské, to znamená v Holešovicích. My bychom rádi, aby tady po 100 letech vznikl další sál, který by měl kapacitu kolem 2000 posluchačů," řekl Jan Wolf, radní hl. m. Prahy.

Ceny klasické hudby jsou udělovány ve třech nominačních a v sedmi soutěžních kategoriích. Jsou určeny pro umělce, kteří mají v hodnoceném roce prokazatelnou aktivní uměleckou činnost v rámci stanovených kategorií. Garancí kvality hodnocení je pečlivě vybraná porota.

"Posuzovat klasickou hudbu je pro mě absolutně unikátní a nádherné, protože v klasice žiji dlouhá léta. Profesionální zpěvačka jsem 47 let. Máme tu čest vybírat mladé talenty a dáváme ceny za celoživotní dílo. Vybíráme z těch, kteří reprezentují českou hudbu ve světě. Je to pro mě veliká čest, že mohu být tady a že mohu být součástí této poroty," řekla Gabriela Beňačková, sopranistka, porotkyně Prague Classic Awards.

Klasická hudba v České republice do loňského roku žádné ceny tohoto druhu neměla. Lidé, kteří v této oblasti kultury působí na skvělé světové úrovni, si nepochybně existenci Classic Prague Awards zaslouží.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu