• Načítám...
>

Svatopluk Karásek obdržel čestné občanství

  • 16. července 2018,
  • 12:31,
  • PRAHA 1,
  • Natálie Forsterová

Svatopluk Karásek se stal čestným občanem Prahy 1. Ocenění mu udělil starosta první městské části Oldřich Lomecký. Ceremoniál se konal ve Staroměstské radnici za přítomnosti blízkých i veřejnosti.

Reklama

Vedení radnice Prahy 1 se tentokrát rozhodlo udělit čestné občanství Svatoplukovi Karáskovi. Ten je veřejně známý nejen jako evangelický duchovní, ale také jako undergroundový muzikant, zpěvák a básník.

"Jeho boj s totalitou, jeho nekonformní chování, to, že si dokázal za celý život udržet rovnou páteř a postavit se tvrdému režimu, který mu činil příkoří jak během studií, tak potom během jeho boleslavské fakulty, i potom, když působil v církevních řadách. Já si myslím, že za to všechno si tu cenu naprosto zaslouží," řekl Oldřich Lomecký, starosta MČ Praha 1. 

"Je to člověk, který svým morálním kreditem a svým celoživotním přístupem je inspirací pro všechny v dobách nelehkých," řekl Filip Kračman, radní MČ Praha 1. 

Příběh Svatopluka Karáska je příkladem jedné smutné kapitoly novodobých českých dějin. Byl písničkářem, jehož hudba vadila komunistům natolik, že ho poslali na 8 měsíců do vězení. Ani tam ale neztratil sílu a psal dál texty. 

"Kde se ve vás brala ta síla dál pokračovat?"

"Byla to víra," řekl Svatopluk Karásek, český písničkář a evangelický duchovní.

"Já jsem se s tvorbou Svatopluka Karáska seznámil asi v roce 1978 z nějakých ilegálních nahrávek. Okamžitě mě ty písně zaujaly, protože v sobě mají hlubokou moudrost," řekl Vladimír Košárek, blízký přítel Svatopluka Karáska. 

Svatopluka Karáska doprovodili na slavnostní ceremonii ti nejbližší. Kromě skleněné plakety o čestném občanství obdržel od starosty MČ Praha 1 také šek na 100 tisíc korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu