• Načítám...
>

Praha 1 přivítala šikovné řemeslníky

  • 22. září 2018,
  • 12:11,
  • PRAHA 1,
  • Redakce

Ulice Prahy se proměnily v přehlídku uměleckého kování a řemesel. V pořadí již pátý ročník Svatopetrského kování se pyšnil studenty uměleckořemeslných škol, kteří ukázali, jak je práce s kovem opravdu náročná.

Reklama

Park u kostela sv. Petra ožil v duchu řemeslném. Už popáté se tu konalo Svatopetrské kování v doprovodu Big Bandu ZUŠ Biskupská a nenechal si ho ujít ani starosta MČ Praha 1 Oldřich Lomecký. 

"Má to 2 roviny. Jedna rovina je to, že jsme velmi rádi, že na území Prahy 1 máme spolky, které vytvářejí to sousedské prostředí, které vytváří události, kde se místní lidé mají možnost sejít a to, že toto spojili s uměleckými řemesly, s uměleckým kovářstvím, je ještě další přidaná hodnota. Žijeme v centu a tak si myslím, že právě ta ruční výroba, to umělecké kovářství, sem obzvlášť patří," řekl Oldřich Lomecký, starosta MČ Praha 1. 

Ukázku náročného řemesla pak předvedli kováři, rytci, pasíři ale i vlásenkářky nebo maskérky. Některé techniky bylo možné si osobně i vyzkoušet za doprovodu povídání bývalého uměleckého kováře Šimona Vondrušky.

"Já se tomu věnuji už velmi dlouho. Takovýchto akcí, jako setkání uměleckých kovářů, už jsem dělal na hradě Krakovci, na zámku ve Svinařích a chtěl jsem něco udělat v Praze. Tady se mi líbí především to krásné místo je to 5. ročník a jsem rád, že se tady taková věc může uskutečnit," řekl Šimon Vondruška, bývalý umělecký kovář. 

Kromě ukázky řemesel byla jedinečná možnost výstupu na Petrskou věž, která lákala především svým pohledem na kostel a vidinou krásných fotografií.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu