• Načítám...
>

Stavbou májky odstartovaly oslavy Majálesu

  • 2. dubna 2019,
  • 17:44,
  • PRAHA 1,
  • Lukáš Kubát

Začal měsíc studentských oslav. Ten vyvrcholí studentským majálesem s řadou známých hudebních interpretů. První velkou akcí, která se ale během studentského měsíce odehrála, byla stavba májky.

Reklama

Na rohu Jungmannovy a Vodičkovy ulice se tyčí májka. Tu postavili studenti UK, VŠE a ČZU u příležitosti začátku oslav měsíce studentů.

"Je to zahájení studentského měsíce, Pražského Majálesu. Májka tady bude do 27. dubna, kdy jí slavnostně pokácíme a společně odsud vyrazíme na open air Pražského Majálesu," řekl Patrik Brhel, organizátor akce.

Hned po vztyčení studenti se starostou Prahy 1 májku společně pokřtili.

"Já myslím, že k jaru patří i takovéto zvyky a jsem vlastně rád, že i tady v Praze 1 je nějaká tradice, že tedy i ti studenti zde tento zvyk dělají. Nyní přijde celý ten průběh toho Majálesu. Moc přeji všem studentům, ať si to užijí a vzpomínají na to," řekl Pavel Čižinský, starosta MČ Praha 1.

Máje, májka nebo také máj je označení ozdobeného kmene stromu, který tvoří hlavní prvek jarní slavnosti. A stavění májky je rozšířené po celé Evropě. Majáles se slaví od 15. století a má velebit především krásy studentského života. V rámci Pražského Majálesu budou zvoleni i král a královna. A kandidáty má každá ze zúčastněných univerzit.

anketa

Oslavy Majálesu vyvrcholí v poslední dubnový víkend průvodem a velkým koncertem.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu