• Načítám...
>

Praha 10 připravila hrané prohlídky ve vile bratří Čapků

  • 19. května 2023,
  • 14:02,
  • PRAHA 10,
  • Kristýna Svobodová

Praha 10 se letos bude věnovat odkazu Josefa Čapka, který je nejen slavným grafikem a knižním ilustrátorem, ale patří také k zakladatelům moderního českého malířství. Městská část tak navázala na novodobou tradici z předchozích let, kdy rok 2020 věnovala spisovateli Karlu Čapkovi, rok 2021 pak architektovi Janu Kotěrovi a rok 2022 Jiřímu Kolářovi. V rámci této tradice se veřejnost může těšit třeba na inscenovanou prohlídku Vily Karla Čapka v Praze 10.

Reklama

Domov jednoho z nejznámějších českých spisovatelů znovu ožije. Praha 10 v rámci tematického roku Josefa Čapka připravila pro veřejnost speciální inscenovanou prohlídku vily bratří Čapků. A právě ti také budou návštěvníky po vile provádět. Nebo přesněji, herci z vršovického divadla Mana ve vile sehrají krátké scénky z představení Čaj o páté u Čapků.

"Přímo v tom prostředí, kde se ty životy reálně odehrávaly, se pokusíme zinscenovat takové střípky ze života bratří Čapků a ze života té vily," řekla Věra Mašková - umělecká ředitelka divadla Mana.

Klasické divadelní představení ale nečekejte. Dialogy vychází z historických pramenů či Čapkových méně známých děl. Jednotlivé scénky ale herci odehrají v různých částech domu a návštěvníci se tak za představením budou po vile přesouvat.

"Celá ta prohlídka začíná na zahradě na tom autentickém místě, kde se původně pátečníci scházeli, nedaleko toho místa, kde měl každý z těch pátečníků zasazenou tu svou břízu a ten dialog, který tam probíhá, je také autentický a je vzat z hovorů s T.G.M.," řekla Věra Mašková - umělecká ředitelka divadla Mana.

"Scény, které máme v té vile, jsou takové sekvenční, aby mapovaly celý jeho život a je to autentické tím, že je to v tom prostředí, kde se opravdu pohyboval, takže tam má scénu jak s Masarykem, kdy oni spolu měli nejen přátelský vztah, ale vlastně spolu hovořili i o politice a komunikovali a pak tam jsou samozřejmě ty scény, které on má s Olgou, kde ten jejich vztah byl velice bouřlivý a Olga do té vily původně nechtěla," řekl Lukáš Jurek - představitel Karla Čapka.

"Zařekla se, že ne, že nikdy, protože si představovala, že se s Karlem vezmou a budou si ten vysněný domeček stavět spolu a ono to dopadlo jinak. Ona, jak byla spisovatelka, tak si myslím, že měla takové rychlé jasné odpovědi," řekla Máša Málková - představitelka Olgy Scheinpflugová.

Letní hravé nebo chcete-li hrané prohlídky byly pro velký zájem velmi rychle vyprodané a v současné chvíli volné termíny nejsou. Vedení Prahy 10 ale zvažuje inscenované prohlídky zopakovat ještě na podzim. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu