• Načítám...
>

Josef Čapek se stal in memoriam čestným občanem Prahy 10

  • 15. září 2023,
  • 8:07,
  • PRAHA 10,
  • Monika Rusová

Malíř, grafik, knižní ilustrátor a spisovatel Josef Čapek, který zemřel roku 1945, se stal in memoriam čestným občanem Prahy 10. Čestné občanství včetně pamětihodnosti si z rukou starosty Prahy 10 Martina Valoviče převzala pravnučka bratrů Čapkových.

Reklama

Malíř a spisovatel Josef Čapek se stal in memoriam čestným občanem Prahy 10, stejně jako před dvěma lety jeho mladší bratr Karel Čapek. Čestné občanství a ikonickou desetistěnnou kostku převzala jejich pravnučka Helena Krejčíková.

"Pro nás to znamená, že se jednoznačně hlásíme k jeho odkazu. To, že na Praze 10 máme vilu, kde oba bratři bydleli a tvořili, je něco, z čeho čerpáme a hrdě se k tomu hlásíme. Je to zakončení celého tematického roku, který jsme měli na Josefa Čapka," řekl Pavel Šutka (ODS), místostarosta MČ Praha 10.

Ve stejný den a na stejném místě proběhl i křest knihy Pracoval jsem mnoho, díl třetí od autorky Pavly Pečinkové.

"Je to událost, kterou většinou provádíme na našem Vršovickém zámečku, ale tato je výjimečná, že jsme se přesunuli do této zahrady," řekl Martin Valovič (ODS), starosta MČ Praha 10.

Slavnostní událost se odehrála ve vile na Vinohradech, kde bratři Čapkové žili od 20. let minulého století. V levé části dvojdomku bydlel Josef a tu dodnes vlastní rodinní příslušníci a tu pravou část, kterou obýval Karel, odkoupila desátá městská část.

"V současné době doděláváme projekt na rekonstrukci té vily, máme zachovaný veškerý mobiliář. Vilu jsme zakoupili před 10 - 11 lety ve stavu, kdy byla plná artefaktů po Karlu Čapkovi, včetně výtvarných i písemných děl, která po něm zůstala," řekl Martin Valovič (ODS), starosta MČ Praha 10.

Vila by měla být zážitkovou expozicí s vysoce odborným výkladem, která by byla zpřístupňována po menších skupinách návštěvníků. Termín otevření a budoucí provozovatel však ještě není znám. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu