• Načítám...
>

Praha 10 otevře zrekonstruovanou základní školu

  • 28. března 2024,
  • 2:36,
  • PRAHA 10,
  • Kristýna Svobodová

Praha 10 chystá otevření nové zrekonstruované Základní školy v Olšinách. Oprava přišla radnici a hlavní město dosud na 465 milionů korun. Komunitní škola pojme 250 žáků. První děti by tady do lavic měly usednout příští rok v září. Vedení radnice to koncem března oznámilo na tiskové konferenci novinářům.

Reklama

Praha 10 otevře nově zrekonstruovanou základní školu ve Strašnicích. Do opravy roky opuštěné budovy radnice za finanční podpory hlavního města investovala 465 milionů korun. Práce navíc kvůli památkově chráněnému komplexu nebyly jednoduché.

"Veškeré práce, které se tam na té škole prováděly, musely být vysoce kvalifikované. To znamená od zednických prací až truhlářské práce, museli tam dávat přesné repliky oken, dveří, takže to jsou velice finančně náročné práce a jsou to atypické věci a atypická výroba," řekl Martin Valovič (ODS) - starosta MČ Praha 10.

"Je to samozřejmě ohromná komplikace pro toho stavebníka, jakýkoliv proces musí být schválen orgánem státní památkové péče a to je například barevnost fasády, barevnost nátěru oken, to, zda parapety oken mohou být nahrazeny nebo musí být repasovány," řekl Tomáš Pek (TOP 09) - 1. místostarosta MČ Praha 10.

V opravené budově pak budou učebny, družina, tělocvičny, několik kabinetů a kanceláří, sborovna a jídelna s vlastní kuchyní. Opraveny budou například i veškeré technologie včetně vzduchotechniky a osvětlení.

"Na té škole došlo k totální, komplexní rekonstrukci, ale samozřejmě s ohledem na to, že je to kulturní památka, je to secesní škola s funkcionalistickou přístavbou, čili vše bude zachované, ale opravené tak, aby to fungovalo a samozřejmě bude vybavena s ohledem na současnost," řekl Ondřej Počarovský (TOP 09) - radní MČ Praha 10.

Budoucí komunitní škola by měla být zaměřena na cizí jazyky.

"Škola bude mít rozšířenou výuku jazyků a zvýšený počet tělesné výchovy, čili nechci říci, že to bude jazyková škola, ale budou se tam vyučovat čtyři jazyky. Určitě angličtina, to je základ, počítáme s německým jazykem, s italštinou a španělštinou," řekl Ondřej Počarovský (TOP 09) - radní MČ Praha 10.

Základní škola v Olšinách by měla pojmout až 250 žáků. Práce chce radnice dokončit ještě letos. Zápis nejen do prvních tříd by pak rodiče s dětmi měli absolvovat příští rok na jaře. První žáci tedy do zbrusu nových lavic usednou v září 2025.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu