• Načítám...
>

Legendární brankář Plánička má na Desítce svou výstavu

  • 2. června 2024,
  • 20:25,
  • PRAHA 10,
  • Veronika Kuželková

Městská část Praha 10 a SK Slavia Praha společně věnují rok 2024 brankáři Františku Pláničkovi u příležitosti 120. výročí narození této fotbalové legendy. Program tematického roku je navržen tak, aby připomněl mimořádný sportovní a společenský přínos legendy sešívaných a národního týmu, která byla považována za rytíře na hřišti i mimo něj.

Reklama

Desítka se rozhodla vzdát hold brankářské legendě Františku Pláničkovi. A právě proto uspořádala před Obchodním centrem Cíl na území Zahradního Města venkovní výstavu k jeho památce. 

"Letos máme tematický rok věnovaný osobnosti Františka Pláničky, což byl významný brankář, který hrál za Slavii, což je jeden z důvodů, proč je spjatý s Desítkou, protože Slavie v tuto dobu sídlí na Desítce a dneska jsme na Zahradním Městě, jsme u OC Cíl a to především proto, že František Plánička tady kousek bydlel v ulici Sasankové, nevím, jestli to mohu takto říkat, ale dlouhá léta tady žil, takže je skutečně desítkář a právě dnes 2.6. je to 120 let od jeho narození, takže máme takovou malou oslavu jeho narozenin," řekla Patricie Glinská, vedoucí odboru kultury a projektů MČ Praha 10.

"Když Praha 10 přišla s tímto unikátním projektem, tak jsme s kolegy ze Slavia museum si to nějak utřídili, dali tomu nějakou formu, abychom široké veřejnosti představili Františka Pláničku nejen jako skvělého fotbalistu, ale i jako neuvěřitelného a fascinujícího člověka, v podstatě rytíře sportu, opravdu legendu nejen pro Slavii, ale i pro národní mužstvo. Je to člověk, který měl obrovské srdce, obrovskou vůli, obrovskou vytrvalost a to, že dokázal být ve své době nejlepším brankářem světa není náhoda, protože opravdu ta jeho osobnost je naprosto jedinečná a fascinující," řekla Soňa Nouzáková, kurátorka výstavy a manažerka Slavia museum.

Program bude připraven nejen pro slávisty nebo milovníky sportovní historie, ale také pro děti a dospělé, kteří se chtějí dozvědět něco o Osobnosti roku 2024 Prahy 10 a prožít další nezapomenutelnou akci tematického roku věnovanému tomuto velikánovi.

"Ještě bych moc chtěla pozvat diváky a návštěvníky k tomu, že se mohou podívat na komentovanou prohlídku výstavy s autorem, komentované prohlídky budou 11. 6. a 25. 6. vždy od 17:30 tady u OC Cíl, takže je určitě možné přijít takto a dozvědět se ještě více informací, než je na těch panelech," řekla Patricie Glinská, vedoucí odboru kultury a projektů MČ Praha 10.

Plánička byl oceněn titulem Zasloužilý mistr sportu. V roce 1985 převzal dokonce i Čestný diplom fair play od UNESCO. V roce 1994 mu byl udělen titul Fotbalového rytíře a Cena Dr. Václava Jíry a v anketě Mezinárodní fotbalové federace byl zařazen mezi deset nejlepších brankářů světa.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu