• Načítám...
>

Slavie připomíná fotbalovou legendu Františka Pláničku

  • 18. července 2024,
  • 19:38,
  • PRAHA 10,
  • Kristýna Svobodová

Městská část Praha 10 a SK Slavia Praha společně věnují rok 2024 fotbalovému brankáři Františku Pláničkovi, který se narodil před 120 lety. Program tematického roku je navržen tak, aby připomněl mimořádný sportovní a společenský přínos legendy sešívaných a národního týmu, která byla považována za rytíře na hřišti i mimo něj.

Reklama

Byl vzorem na hřišti i mimo něj. Jeho život byl spojený s láskou k fotbalu a Slavii. Špičkový brankář a za každé situace férový hráč. Řeč je o legendě československého fotbalu Františku Pláničkovi. Osobnost, jejíž význam dalece přesáhl hranice sportu, letos připomíná radnice Prahy 10 spolu s pražským klubem sešívaných.

"On byl specifický v tom, že se choval příkladně jak na hřišti, tak mimo něj a stal se jediným hráčem, který se za dobu své kariéry stal doživotním čestným kapitánem Slavie a celého týmu. On je jeden z vicemistrů světa 1934 a byl to jeden z největších úspěchů československé kopané," řekl Jakub Splavec - ředitel strategické komunikace SK Slavia Praha.

Za rytířský přístup ke sportu po celou dobu kariéry ho dokonce světová organizace UNESCO ocenila cenou fair-play. Přitom na samém začátku to na slibnou kariéru nevypadalo. Neměl fyzické předpoklady. Měl ale sen a nebál se dřiny.

"Byl na brankáře menšího vzrůstu a všichni se smáli tomu, že Slavie ho bude kupovat, ale on svou dynamikou pohybu, výskokem, pílí a tím tréninkem se dostal na světovou úroveň," řekl Jakub Splavec - ředitel strategické komunikace SK Slavia Praha.

V červenobílém dresu pak odehrál téměř tisíc zápasů a z účasti na Mistrovství světa v roce 1934 dovezl československý tým dokonce stříbrný pohár. O 4 roky později pak rytíř československého fotbalu ukončil kariéru. Ani potom se ale kopané stejně jako milované Slavie nevzdal.  

"I po tom ukončení kariéry v roce 38 se věnoval například výchově mládeže ve Slavii a i když měl nabídek spoustu a v té době velice zajímavých, jako třeba odejít do londýnského Arsenalu, tak řekl, že ze Slavie nikdy neodejde a je to taková symbolika klubismu, která v dnešní době tolik není," řekl Jakub Splavec - ředitel strategické komunikace SK Slavia Praha.

A proto je potřeba si takové osobnosti připomínat. U příležitosti roku Františka Pláničky tak Praha 10 se Slavií připravila řadu akcí, které jsou s fotbalovou legendou přímo i nepřímo spojeny.

"Je to cyklus akcí nejrůznějšího druhu, který jsme začali někdy na jaře tohoto roku, budou trvat až do zimy, v druhé půlce roku nás bude čekat řada akcí, připravujeme ve spolupráci se Strašnickým divadlem divadelní inscenaci o Františku Pláničkovi, premiéra bude v září," řekl Pavel Šutka (ODS) - místostarosta MČ Praha 10.

Na počest Františka Pláničky pak přímo na Slavii proběhne i brankářská škola pro děti.

"Chystáme brankářskou školu pro děti od 5 do 15 let tady na Slavii, ať už hrají fotbal nebo ne, mohou přijít a vyzkoušet si to pod vedením slavistických trenérů a hráčů," řekl Pavel Šutka (ODS) - místostarosta MČ Praha 10.

Slavie společně s radnicí pak ale myslí i na starší sportovce a chystá pro ně takzvaný fotbal v chůzi. Kino Pilotů pak o brankářské hvězdě promítne dokumentární film a navštívit bude možné také komentované prohlídky Slavia Musea, kde je sportovnímu rytíři věnováno hned několik úseků.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu