• Načítám...
>

Žáci z Prahy 10 se zajímají o život pamětníků

  • 10. března 2017,
  • 11:00,
  • PRAHA 10,
  • Lukáš Kubát

Vyprávění pamětníků zpracované žáky základních škol to je projekt: Příběhy našich sousedů neziskové organizace Post Bellum. Žáky z Prahy 10 přivádí k moderním dějinám, ale i k práci s technikou.

Reklama

Historii, kterou znali jen z učebnic, si žáci mohou vyslechnout ve vyprávění přímo od pamětníků. 

"Projekt Příběhy našich sousedů je projekt pro žáky z 8. a 9. tříd základních škol. Nejdříve jdou za pamětníkem, poslechnou si jeho příběh, dohledávají si informace k jeho životnímu příběhu, a úkolem je potom ten příběh zpracovat novinářskou formo, do nějaké reportáže," řekla Magdaléna Benešová, koordinátorka vzdělávacích projektů Post Bellum. Projekt dlouhodobě podporuje i vedení Prahy 10. 

"Tato akce mě velice baví, chápu velice dobře její důvod a jsem rád, že jsme schopni jako městská část, již čtvrtým rokem, projekt podpořit, protože ty děti se takhle vlastně setkávají, téměř bezprostředně, s tou dobou minulou. To seznamování se s těmi aktéry, kteří si v té době minulé něco zažili, je velice důležité," řekl Tomáš Pek, místostarosta MČ Praha 10. 

Děvčata ze Základní školy Hostýnská se věnovaly výtvarníkovi Pavlu Brázdovi. 

"Vytvořil svůj vlastní umělecký směr, který nazval hominismus. Hodně lidí neví co to je, ale je to umění pro lidi, a o lidech," řekla Terezie, ZŠ Hostýnská. 

Nás třeba nejvíc zaujalo, že v 80 letech začal tvořit na počítači. Odhodil tužku, a začal tvořit na počítači," řekla Eliška, ZŠ Hostýnská. 

Kluci ze Základní školy U Vršovického nádraží zpracovali video o Evě Čakrtové. 

"My jsme měli potíž, protože ten náš pamětník týden, nebo dva týdny po natáčení zemřel. Hodně nám toho chybělo, ale naštěstí nám s tím pomohl její bratr, který nám poskytl nějaké fotky, doplnil vyprávění své sestry," řekl Vojta, ZŠ U Vršovického nádraží. 

"Mně se hodně líbilo, jak lidé drželi při sobě, pomáhali si navzájem v té době, a že se nenechali rozsekat na kousky," řekl Vladimír, ZŠ U Vršovického nádraží. 

U budovy Úřadu Prahy 10 jsou k vidění všechny žákovské práce zachycující silné příběhy pamětníků.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu