• Načítám...
>

Praha 10 ocenila dobrovolné dárce krve

  • 28. dubna 2017,
  • 15:50,
  • PRAHA 10,
  • Tomáš Mladějovský

Městská část Praha 10 už tradičně ocenila ve spolupráci s Českým červeným křížem významné a dlouhodobé bezplatné dárce krve Janského plaketou. Účelem tohoto slavnostního setkání bylo vyjádřit lidem, kteří se darování krve věnují, úctu a vděčnost.

Reklama

Na slavnostním odpoledni na Úřadu Městské části Praha 10 převzalo Jánského plakety několik desítek dobrovolných dárců krve. Odpoledne proběhlo pod záštitou starosty MČ Praha 10 Vladimíra Novotného.

"Je to úžasná věc pro naši MČ, pro naše občany, že můžeme takto slavnostně přivítat tyto dárce, tyto úžasné lidi, protože v dnešním zkomercializovaném světě je skutečně něco neobvyklého, aby někdo něco dobrovolně dal zadarmo," řekl Vladimír Novák, starosta MČ Praha 10.

K celkové výjimečné atmosféře přispěla také hudebně dramatická vystoupení žáků základní škol MČ Praha 10.

"Myslím si, že i pro ty děti je to příkladné. Je to zajímavé propojení dospělých s dětmi, kdy ty děti vidí pozitivní vzory v těch dospělých a to nám přijde velmi důležité," řekl Ondřej Počarovský, radní MČ Praha 10.

Darovat krev mohou jen lidé, kteří absolvují pravidelné lékařské prohlídky a jejichž celkový zdravotní stav je výborný.

"Za 10 bezplatných odběrů krve se dává bronzová plaketa, za 20 bezpříspěvkových odběrů krve se dává stříbrná a za 40 odběrů se dává zlatá plaketa. Pak jsou ještě zlaté kříže, a to je za 80, 120 a 160 odběrů," řekla Ivana Kadlečková, ředitelka Úřadu oblastního spolku ČČK.

Doktor Jan Janský v roce 1907 objevil a správně klasifikoval 4 krevní skupiny. Tedy univerzální dárcovskou krevní skupinu 0, dále krevní skupinu A, dále skupinu B a čtvrtou krevní skupinu označovanou jako AB. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu