• Načítám...
>

Lidé diskutovali o malešickém překladišti

  • 18. října 2017,
  • 19:00,
  • PRAHA 10,
  • Milan Řepka

Náměstkyně primátorky a radní hlavního města Prahy pro oblast územního rozvoje Petra Kolínská si v Malešicích osobně prohlédla prostory, o kterých se uvažuje jako o novém železničním kontejnerovém překladišti. Tento projektový záměr však narazil na ostrý odpor místních obyvatel, kteří se obávají především neúnosného nárůstu kamionů v okolí uvažovaného nákladového terminálu.

Reklama

Kontejnerové překladiště ze železniční na kamionovou dopravu by mělo být vybudováno v prostoru mezi malešickou teplárnou a spalovnou odpadů. Hlavním cílem návštěvy náměstkyně primátorky Petry Kolínské za účasti zástupců investora stavby, Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy a občanů, kteří proti malešickému terminálu protestují, bylo osobní seznámení se s konkrétní situací přímo na místě.

"Já jsem pozvala místní občany na tuto procházku proto, abychom si mohli přímo na místě ukázat, jak tady ta lokalita vypadá, jak daleko jsou ty obytné domy od toho záměru na překladiště," řekla Petra Kolínská, náměstkyně primátorky hl. m. Prahy.

Proti záměru postavit v prostoru za malešickou teplárnou obří nákladový železniční a kamionový terminál ostře protestují místní občané. Ti se obávají neúnosného nárůstu především kamionové dopravy, nepřetržitého i nočního provozu překladiště a tím i světelného smogu a hluku.

"Bavíme se tady o projektu, který je pro dálkovou dopravu. Tato komponenta v Praze podle mého názoru nemá co dělat, to je věc, která může být kdekoliv jinde v republice, slouží opravdu pouze pro dálkovou dopravu mezi přístavy," řekl Martin Pavlačka, občan MČ Praha 10.

"MČ Praha 10 od roku 2005 neustále říká, že zde překladiště nechce. Na jedné straně máme spalovnu, z druhé strany je teplárna," řekl Bohumil Zoufalík, radní MČ Praha 10.

"Dle závěru a vyhodnocení procesu EIA bude výsledek. Teď jsme se bavili o tom, že jsou požadované ty varianty, které mají být zpracované. To platí," řekl Vladan Hodek, zástupce investora Rail Cargo Austria.

"Zaznělo, že investor v rámci těch variant měl zpracovat i tzv. nulovou variantu, tzn. že ji bude zpracovávat také?"

"S nulovou variantou musí počítat," řekl Vladan Hodek.

"Já věřím, že ta nulová varianta může ukázat to, že tento záměr sem nepatří," řekl Milan Maršálek, zastupitel MČ Praha 10.

Zatím tedy není stále jasné, zda malešické překladiště skutečně vznikne. Rozhodující při tom bude, jak dopadne připomínkové řízení v rámci studie dopadů na životní prostředí - tzv. EII a také to, v jaké podobě hlavní město připraví koncepci pražské city logistiky. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu