• Načítám...
>

Statečný zachránce života z Prahy 11 dostal medaili

  • 3. února 2022,
  • 12:35,
  • PRAHA 11,
  • Dagmar Kopečková

Městská část Praha 11 předala Medaili za záchranu života Luboši Kudrymu. Ten v říjnu roku 2021 neváhal a přispěchal na pomoc muži, který zkolaboval na ulici. Okamžitá resuscitace přispěla k záchraně života pacienta.

Reklama

Luboš Kudry, obyvatel Prahy 11, se na začátku října předešlého roku ocitl v situaci, kdy musel sám zakročit a zachránit život muži, který zkolaboval na ulici. Celý incident se stal u stanice metra Háje.

"Já jsem tady telefonoval a pak jsem slyšel křik. Tak jsem si myslel, že se tady hádají, ale pak jsem slyšel volání o pomoc. Tak jsem tam přišel, pán ležel, já jsem přišel k němu, zkontroloval jsem, jestli nemá zapadlý jazyk a začal jsem masáž srdce. Pán nedýchal, pak se po chvíli nadechl a znovu nedýchal, tak jsem pokračoval v masáži," řekl Luboš Kudry, zachránce.

Nepřímou masáž srdce Luboš Kudry prováděl celé 4 minuty. Následně na místo dorazili příslušníci Městské policie vybaveni přenosným defibrilátorem a poté i Zdravotnická záchranná služba. Ačkoli se může čtyřminutová resuscitace zdát jako nepatrný okamžik, pacientovi právě tyto minuty mohou zachránit život.

"Čtyři minuty vypadají jako strašně krátká doba, na druhou stranu v momentě, kdy budete mít oči v úrovni chodníku, tak čtyři minuty budou pro vás čtyři hodiny. K nezvratným změnám v rámci mozku toho pacienta dochází okamžitě, do 10 minut není co zachraňovat. My můžeme přijet, zachráníme člověka, ale nepodaří se nám zachránit mozek. Je potřeba co nejdříve začít něco dělat a tak, aby to pro toho pacienta mělo smysl," řekl Radan Doubrava, zdravotnický záchranář.

Přestože Luboš Kudry není aktuálně členem žádné ze složek Integrovaného záchranného systému, základy první pomoci mu rozhodně nejsou cizí. 

"Jsem ze Slovenska, byl jsem u dobrovolných hasičů a tam jsem prošel kurzem první pomoci," řekl Luboš Kudry, zachránce.

"Za mě a za MČ patří veliké poděkování panu Kudrymu, který tímto způsobem ukázal, že jsou lidé, kteří se nebojí a ve chvíli, kdy je to nejvíce potřeba, dokážou zasáhnout. V tomto případě se opravdu ukázalo, že nebýt jeho pohotovosti, tak pán, kterého zachraňoval, by asi nepřežil," řekl Pavel Krčílek, vedoucí krizového řízení MČ Praha 11.

Zasáhnout však může i člověk bez jakékoli zdravotnické průpravy. Hlavní je zachovat klid. 

"Nejjednodušší je vzít mobilní telefon a zavolat na tísňovou linku 155. Zvedne vám to kolega nebo kolegyně - proškolený operátor tísňové linky, který vás provede celým procesem, co s pacientem dělat. To znamená, že buď vám pomůžou v rámci nějaké obecné rady nebo vás povedou v rámci telefonicky asistované první pomoci nebo telefonicky asistované neodkladné resuscitace," řekl Radan Doubrava, zdravotnický záchranář.

"Záleží na člověku, ale v první řadě hlavně pomoci. To je na prvním místě, nic jiného. Nestresovat a snažit se zachránit život," řekl Luboš Kudry, zachránce.

Ačkoli se Luboš Kudry za hrdinu nepovažuje a sám říká, že mu stačí dobrý pocit, že vše dobře dopadlo, městská část Praha 11 se jej rozhodla za jeho čin ocenit a předala mu Medaili za záchranu života. Samotná říjnová událost se stala příkladem skvělé spolupráce občana, policistů a záchranářů. Spolupráce, která může skutečně zachránit život.  

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu