• Načítám...
>

Praha 11 buduje květnaté louky

  • 3. srpna 2022,
  • 9:57,
  • PRAHA 11,
  • Jaroslav Šetlík

Praha 11 je šetrná k životnímu prostředí. Nejen že má na svém území lavičku vyrobenou z recyklovaného a recyklovatelného materiálu, ale zároveň díky květnatým loukám umožňuje fungování hmyzu na sídlištích.

Reklama

Jedenáctá městská část během tří let vybudovala téměř dvacet takzvaných květnatých luk. Ty se nachází převážně v obytné zástavbě.

"Květnaté louky se zakládají v podstatě proto, aby zde byla zvýšená biodiverzita toho celého území. Je to velmi vhodné pro bezobratlé živočichy, pro motýly, kteří zde mohou najít spoustu potravy," řekl Michal Vyskočil, vedoucí odboru životního prostředí ÚMČ Praha 11.

"Primárním cílem květnaté louky není ekvivalent květnatého záhonu, který má sloužit zejména estetické funkci, že je krásný a udržovaný, je to v zásadě kus přírody ve městě, který také vypadá hezky, ale zároveň trošku i neuspořádaně," řekl Jakub Lepš, místostarosta MČ Praha 11.

Na některých místech městské části se můžete setkat také s takzvaným mozaikovým sekáním. To je, podobně jako květnaté louky, citlivé k hmyzu i dalším živočichům.

"Občas obdržíme dotaz, proč vůbec ty travnaté plochy sekáme. Globální oteplování, změna klimatu, jestli je to vůbec v rámci péče o přírodu, zadržování dešťové vody v krajině, zlepšování mikroklimatu, nutné sekat. Sekat se tyto pobytové trávníky musí. Jendo řešení, se kterým jsme přišli v posledních několika letech, je takzvaná mozaiková seč, kde posekáme značnou část těch travnatých ploch, ale nějakou necháme neposekanou. Právě tu teď můžeme vidět za mnou. A ta slouží pro hmyz nebo pro drobné živočichy typu ježků, zajíců, králíků a podobně," řekl Jakub Lepš, místostarosta MČ Praha 11.

Praha 11 je také první městskou částí, která má na svém území lavičku vyrobenou z recyklovaného a recyklovatelného materiálu. Tím jsou rýžové slupky. Jak se na této lavičce sedí si můžete ozkoušet i vy. Nachází se naproti dětskému hřišti v těsné blízkosti úřadu městské části.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu