• Načítám...
>

Praha 11 připomíná protipožární pravidla

  • 11. srpna 2022,
  • 10:58,
  • PRAHA 11,
  • Jaroslav Šetlík

Praha 11 se ve zpravodaji Klíč pravidelně zaměřuje i na protipožární prevenci. Upozorňuje nejen na to, jak se v rámci těchto bezpečnostních pravidel chovat v přírodě, ale i například co dělat, pokud se chystáme opustit domácnost.

Reklama

Jedenáctá městská část pravidelně nabádá své obyvatele k dodržování protipožárních pravidel. Na prevenci se zaměřuje například ve svém zpravodaji Klíč.

"Z pohledu městské části, kdykoli dojde k nějaké větší mimořádné události, čehož jsme v posledních měsících mohli být svědky, protože jsme tu měli velký rozsáhlý požár ve 4. stupni požárního poplachu, potom jsme tu měli dva požáry bytu, takže my vždy využíváme těchto mimořádných událostí k tomu, abychom v rámci prevence ukázali občanům, na co se zaměřit a na co si dát pozor, aby se těm požárům dalo předcházet. Ne vždy jde o nějaké zavinění, technickou závadu," řekl Pavel Krčílek, vedoucí oddělení krizového řízení ÚMČ Praha 11.

Opatrnosti musíme dbát například při odchodu z domu. Zejména, chystáme-li se domácnost opustit na více dní.

Vypnout všechny elektrospotřebiče, kromě lednice samozřejmě. Pokud tam máme potraviny, tak tu vypínat nebudeme a nemusíme. Ale počítače, veškeré nabíječky, televize. Dá se říci vše, co není nezbytně nutné, je potřeba odpojit, protože ta elektroinstalace může zahořet v naší nepřítomnosti. Stalo se to tady nedávno v naší městské části," řekl Jiří Košárek, velitel Jednotky Sboru dobrovolných hasičů Praha 11 – Chodov.

Hasiči také doporučují pořídit si domů elektronický detektor kouře. Nepříjemná situace může vzniknout ale také například během vaření.

"Když se vaří, když se smaží na pánvi na oleji a došlo by k zahoření toho oleje. Ten se v žádném případě nesmí hasit proudem vody, protože by došlo k chemické reakci a k velkému výbuchu. Dá se to přirovnat k výbuchu. Hrozí rozšíření požáru, popáleniny. Je to velice nebezpečné, na to se právě může použít navlhčená deka," řekl Jiří Košárek, velitel Jednotky Sboru dobrovolných hasičů Praha 11 – Chodov.

V souvislosti s rozsáhlým požárem v Hřensku upozorňuje Praha 11 také na dodržování bezpečnosti v lesích. 

"Určitě nejdůležitější je prevence, ohleduplnost vůči té přírodě, pro kuřáky doporučení na odhazování cigaret, protože to v tomto teplém počasí může být zásadní problém. I všímavost, když vidíme nějaký kouř, jít to prověřit zblízka, než hned volat hasiče. I tady na sídlišti se může stát, že na těch přilehlých parcích nebo v přírodě může někdo grilovat, takže to prověřit," řekl Jiří Košárek, velitel Jednotky Sboru dobrovolných hasičů Praha 11 – Chodov.

Nutné je také dodržování vydaných zákazů rozdělávání ohně, které se vztahuje i na grilování.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu