• Načítám...
>

Další vnitroblok na Jižním Městě je v novém kabátě

  • 6. září 2022,
  • 13:55,
  • PRAHA 11,
  • Marek Tereba

Nový městský mobiliář, ale i vyžití pro děti. To teď nabízí opravený vnitroblok na Hájích. Ten byl v původním stavu od sedmdesátých let minulého století, oprava tak byla více než nutná.

Reklama

Vnitroblok mezi ulicemi Jažlovická a Jurkovičova na Jižním Městě je již v novém kabátě. Pro obyvatele okolních domů tak vznikl nový prostor pro trávení volného času, který nahradil dříve nevyužívanou plochu.

"Jeho dominantním charakterem bylo, že šlo primárně o zanedbanou asfaltovou plochu. To znamená nulové vsakování dešťové vody, v létě se to zahřívalo, proto jsme se rozhodli celý prostor revitalizovat. Přišli jsme s projektem, který se na magistrátu líbil a proto jsme dostali na revitalizaci třímilionovou dotaci," řekl Jakub Lepš, místostarosta MČ Praha 11.

Díky tomu se tak povedlo nejen odstranit nevzhledná stará pískoviště a popraskaný asfalt, ale hlavně vytvořit novou odpočinkovou zónu. 

"Prostor je hezký, je tu příjemné posedět, tmavý asfalt vystřídala v zásadě světlá dlažba, která se méně zahřívá, která částečně umožňuje vsakování dešťové vody přímo v místě a navýšili jsme podíl zeleně, konkrétně se jedná o tři stromy a zejména potom záhony se suchomilnými rostlinami, které poskytují útočiště například hmyzu, který je tolik ve městech potřeba z pohledu udržení či navýšení biodiverzity," řekl Jakub Lepš.

"Primárně měl zůstat zachován ten klidový charakter lokality, proto jsme tady neinstalovali žádné dětské hřiště. Pro děti tady ale přesto máme atraktivity a to jsou tyto lodičky, plachetničky, které jsou pomalované. Není to vandalismus, protože to jsou desky přímo určené k malování křídou," řekla Kristýna Jirsová, koordinátorka Zdravé Prahy 11.

Kromě laviček zde přibyl také specifický prvek k odpočinku. A to takzvaná paluba, na které se dá nejen sedět, ale také třeba poležet.

"To, co se teď snažíme všeobecně dávat do vnitrobloku, jsou motivy v dlažbě. Tady konkrétně jsou prvky, které ladí s lodičkami, je to vodní tématika, takže rybičky, pak jsou tady i vážky, žabka a především to ocení obyvatelé z vyšších pater panelových domů, že také vidí něco, že to není jednolitá zpevněná plocha, ale něčím zábavná a zajímavá a má jedinečnou identitu," řekla Kristýna Jirsová, koordinátorka Zdravé Prahy 11.

anketa

Součástí revitalizace byla také sadba nového travnatého povrchu a stojan pro cyklisty. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu