• Načítám...
>

Lídři kandidátek z Prahy 11 živě debatovali

  • 14. září 2022,
  • 18:35,
  • PRAHA 11,
  • Marek Tereba

Kdo bude příští hlava Prahy 11? A s kým by strany šly do koalice? Nejen o tom živě debatovali lídři kandidátek všech uskupení kandidujících v Jižním Městě. Jak debata probíhala nastiňuje naše reportáž.

Reklama

Kdo povede v příštím volebním období jedenáctou městskou část? O tom budou tamní voliči rozhodovat již za několik dní. V rozhodování jim mohla pomoci také debata, kterou jste mohli živě vidět v našem vysílání. V té se představilo všech devět lídrů kandidátek. Debata proběhla k překvapení všech mnohem poklidněji než jednání tamních zastupitelstev. Právě Praha 11 je v pražské politice tou městskou částí, kterou nejen v tomto volebním období doprovázely časté neshody, odvolávání různých radních i snahy sesadit starostu. Sám pirátský starosta Jiří Dohnal letos kandiduje na druhém místě kandidátky. Do čela si Piráti postavili učitelku Zuzanu Böhmovou. Ani ta v debatě nechyběla.

"Probrali jsme pět základních témat, které Prahu 11 tíží. Myslím si, že to rozhodně bylo klidnější, než běžně bývají naše zastupitelstva, která jsou opravdu výživná. Mrzí mě, že ani tady jsme se trošku nevyhnuli těm osobním invektivám," řekla Zuzana Böhmová, lídryně kandidátky v Praze 11.

 Mluvilo se o problémech s parkováním, využití brownfieldů, dostupném bydlení, sportu i veřejném prostoru. Nové uskupení, které se v Praze 11 bude ucházet o hlasy voličů poprvé, je Praha 11 Sobě.

"Víte už třeba teď, se kterými stranami byste podle nějaké osobní shody nebo programové shody byli ochotni tu koalici sestavovat?"

"Tady je to celkem jednoduché. Já a lidé, kteří jsou na naší kandidátce, máme nejblíže k Hnutí pro Prahu 11, protože s těmi lidmi se známe a vážíme si jejich práce," řekl Jan Jaroš, lídr kandidátky v Praze 11.

Právě Hnutí pro Prahu 11 vyhrálo poslední dvoje volby. I přesto se jim ale nepodařilo sestavit koalici tak, aby mohli na Jižním Městě vládnout. Právě mezi jejich jedničkou kandidátky Šárkou Zdeňkovou a současným vedením jedenáctky bylo v debatě cítit největší napětí. 

"Nejsou nám blízcí. Nejsou nám blízcí ani programem, nejsou nám blízcí ani tím, jak se chovají, nejsou nám blízcí ani morálkou, nejsou nám blízcí tím, co slibují, protože to, co slibují, nedělají. Nejsou nám absolutně blízcí," řekla Šárka Zdeňková, lídryně kandidátky v Praze 11.

"Pro mě je to první debata tohoto typu na úrovni městské části, kterou jsem viděl. Docela příjemně překvapila, očekával jsem větší osobní útoky, takže za mě dojem veskrze pozitivní. Pokud jde o strany stávající koalice, tak si umím představit spolupráci s každou z nich. Neříkám, že ta spolupráce byla vždy bez problémů. To máte jako v rodině, samozřejmě nastávaly okamžiky, kdy jsme na různé věci měli různý názor, ale vždy jsme se nakonec byli schopní dohodnout," řekl Martin Sedeke, místostarosta MČ Praha 11 a lídr kandidátky.

"Já nezastřu, že jsme byli velmi nespokojeni s průběhem volebního období 2014 - 2018, které nekončilo dobře, ale zrovna tak nejsme spokojeni s průběhem tohoto volebního období," řekl Jakub Lepš, místostarosta MČ Praha 11 a lídr kandidátky.

Debatu pozitivně hodnotil také bývalý zastupitel Prahy 11 a současný kandidát za uskupení Koalice pro důstojný život na Jižním Městě.

"Jsem malinko zklamaný, že tady nebyla tolik řešená zásadní otázka, a to je energetická krize a její dopady na obyvatele Jižního Města. Až na nás se jí nikdo moc nevěnoval," řekl Jiří Janeček - lídr Koalice pro důstojný život na Jižním Městě.

Diváci také mohli vidět vystoupení Roberta Vašíčka, současného zastupitele za SPD a nově lídra klubu My, co tu žijeme. 

"My jsme se rozhodli nevymezovat, protože pro nás je důležitý ten program, který jsme vtělili do názvu, takže není jedna jediná strana, které bychom řekli ne," řekl Robert Vašíček - lídr kandidátky v Praze 11.

Mezi řečníky nechyběl ani bývalý místostarosta a současný zastupitel za hnutí ANO, Ondřej Prokop.

"Věřím, že to bude začátek nějaké nové dobré spolupráce zastupitelstva Prahy 11, kterou by si všichni občané zasloužili," řekl Ondřej Prokop, lídr kandidátky v Praze 11.

Mezi účastníky nechyběl ani Miroslav Svoboda ze Sdružení pro Jižní Město. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu