• Načítám...
>

V Praze 11 vznikla dobíjecí stanice pro elektromobily

  • 20. září 2022,
  • 11:44,
  • PRAHA 11,
  • David Wilczek

Před plaveckým bazénem Jedenáctka vznikla další nadstandardní dobíjecí stanice pro elektromobily. Takzvaný elektro hub bude umožňovat klasické i zrychlené nabíjení a zejména parkování pro rezidenty pod dobu 24 hodin. Radnice Prahy 11 má v plánu tuto infrastrukturu podporovat a rozvíjet i do budoucna.

Reklama

V Praze 11 byla uvedena do provozu nová dobíjecí stanice pro elektromobily. Dobíjecí místo, které se nachází před plaveckým bazénem Jedenáctka, může využít v jeden okamžik až 12 vozů. Svým pojetím tak patří mezi dvě kapacitně nejvýkonnější stanice na území metropole. 

"Co tady vidíte, je 12 parkovacích míst, která jsou vyhrazena pro kohokoliv z veřejnosti, není to nijak omezeno a většina těch nabíjecích stanic je takzvaně pro to pomalé nabíjení, ale tady ta větší, kterou vidíte za mnou, to už je ta rychlonabíjecí maximálním výkonem 150 kW. V současné době není příliš vozů, které to využijí, ale v budoucnu to bude standard," řekl Martin Duška - radní MČ Praha 11.

Platbu lze provést pomocí čipu, který vydává dodavatel elektřiny nebo prostřednictvím QR kódu. Cena se pohybuje od 6 do 10 korun za jeden kW, podle toho, jestli řidič využije standardní či rychlé dobíjení. 

"Nicméně aby bylo myšleno na místní obyvatele, tak máme i tarif pro rezidenty, říkáme tomu AC v klidu, kdy máte 24 hodin stání nezpoplatněno, platíte za spotřebovanou kilowatthodinu a čas strávený na dobíjecí stanici," řekl Vojtěch Fried - manažer pro elektromobilitu společnosti Pražská energetika.

Tato stanice bude sloužit jako pilotní projekt pro rozvoj dalších dobíjecích míst na území Prahy 11 s tím, že radnice bude sledovat zejména její vytíženost. 

"Nás to zajímá z důvodu statistiky, na základě toho můžeme určit, zda o to občané mají zájem, ale hlavně prognostiku, kolik toho bude do budoucna potřeba," řekl Martin Duška.

Ve chvíli, kdy výrazně vzroste počet uživatelů elektrovozů, je radnice Prahy 11 připravena navýšit počet dobíjecích míst. Pro tento případ vytipovala městská část například parkoviště Křižského či Gregorovo. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu