• Načítám...
>

Praha 11 nabádá Pražany k obezřetnosti při online nákupech

  • 29. září 2022,
  • 20:20,
  • PRAHA 11,
  • Marek Tereba

Na co si dát pozor při nákupech na internetu tak, abyste se nestali obětí podvodu? Na to všechny Pražany nyní nabádá Praha 11 ve spolupráci s místní policií. Desítky lidí denně se v poslední době stávají obětí podvodu a kvůli tomu přichází nejen o své úspory, ale mohou se též stát obětí zločinu. Na co si dát pozor shrnuje následující reportáž.

Reklama

Okrádat lidi na ulicích je již passé. Poslední dobou se velmi rozmohly podvody při nákupech na internetu, při kterých lidé přichází o miliony korun. Novodobí zloději našli taktiku, jak se lidem dostat do bankovnictví a připravit je o veškeré úspory. Zpozornit byste měli, pokud něco prodáváte přes takzvané internetové bazary.

"V podstatě mu navrhne, že si tu věc ihned koupí, že je potřeba tedy na webových stránkách, na které mu zároveň posílá link, vyplnit údaje a ta služba mu zajistí zaplacení toho zboží okamžitě. Ten poškozený tam vyplňuje číslo karty, bezpečnostní kód karty, dokonce i pin," řekl Milan Děček, zástupce ředitele, Obvodní ředitelství policie Praha IV.

Podvodníci vás ale můžou kontaktovat i prostřednictvím hlasového hovoru.

"Zavolá mu člověk, nabídne mu investování do kryptoměn, ale protože to je v angličtině a je to složité, tak mu doporučí, aby si nainstaloval program se vzdáleným přístupem k počítači a vmanipuluje ho do situace, kdy se on na svém počítači přihlašuje do toho internetového bankovnictví a tím umožní pachateli, aby získal přístup do toho internetového bankovnictví. A tady je další potíž v tom, že nejen, že mu vyberou peníze, které má aktuálně na účtu, stáhnou peníze ze spořícího účtu, ty mu také ukradnou a navíc na něj uzavřou i smlouvy o poskytnutí úvěrů a půjček. Ty peníze okamžitě také ukradnou," řekl Milan Děček, zástupce ředitele, Obvodní ředitelství policie Praha IV. 

Důležité tedy je, aby nakupující nikomu nesděloval přístupové údaje k účtům, internetovému bankovnictví, k platební kartě a aby v žádném případě nenechávali nikoho ovládat svůj počítač.

"Je třeba si také uvědomit, že každý člověk, který užívá internetové bankovnictví či platební kartu, tak byl od banky poučen, jak se má bezpečně chovat a když to poruší, tak ta banka se při těch reklamacích chová tak, že tu reklamaci neuzná, protože ten člověk byl poučen o tom, že nemá nikomu sdělovat ty údaje," řekl Milan Děček, zástupce ředitele, Obvodní ředitelství policie Praha IV.

Dotčená osoba tedy přijde o veškeré peníze a banka neakceptuje žádné reklamace. Důležité je také být obezřetní při přihlašování do online bankovnictví.

"Může se stát, že pachatelé podvrhnou stránku, která vypadá jako přihlašovací do internetového bankovnictví, vizuálně vypadá úplně stejně, akorát se samozřejmě liší v tom příkazovém řádku nebo v tom řádku nahoře. Ta adresa je jiná," řekl Milan Děček, zástupce ředitele, Obvodní ředitelství policie Praha IV.

Stránky se mohou lišit například tak, že v odkazu jsou písmena či různé znaky navíc. 

"Oni to pravděpodobně dělají tak, že si zaplatí službu, která jim zvýhodní to jejich vyhledávání. Když tam dáte vyhledávání Komerční banka internetové bankovnictví, tak jim ten vyhledavač dokáže posunout ten jejich odkaz před ten odkaz té banky," řekl Milan Děček, zástupce ředitele, Obvodní ředitelství policie Praha IV.

Veškeré informace o tom, jak se bezpečně chovat na internetu a hlavně na co si dát pozor, najdete na stránkách policie.cz. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu