• Načítám...
>

Praha 11 vysázela letničkové záhony

  • 25. října 2022,
  • 9:29,
  • PRAHA 11,
  • Jaroslav Šetlík

Letničkové záhony nově zdobí tři lokality Prahy 11. Radnice tak navázala na úspěšný projekt květnatých luk. Letničky pokvetou až do prvních mrazíků. Městská část následně plánuje jejich zasetí opět v příštím roce.

Reklama

Prahu 11 zdobí letničkové záhony. Jejich sázením navázala městská část na dřívější výsadbu květnatých luk, která měla u obyvatel pozitivní ohlasy.

"My jsme v minulých letech založili několik desítek takzvaných květnatých luk. Ty začínají kvést někdy koncem jara, kvetou přes léto, jsou poměrně hezké na pohled a přitahují hmyz, čili podporují biodiverzitu. Nicméně jejich sezóna končí někdy v srpnu, ty už jsou posekané, tam nic nekvete. A byla poptávka, ať již kvůli hezkému pohledu a nebo také, aby tady bylo opět nějaké útočiště - například pro ten hmyz, který je ve městech tolik potřebný, abychom měli i něco, co by kvetlo na podzim. Takže letos jsme poprvé založili několik takzvaných letničkových záhonů," řekl Jakub Lepš, místostarosta MČ Praha 11.

"Tady za námi je záhon, na kterém je takzvaná letnická radost, směs nazvaná letnická radost, kterou tvoří tóny růžovo - fialové s doplňkovou barvou bílá. Je vidět, že některé květy už odkvetly, ale zůstaly tady krásenky, to jsou ty růžové a fialové, doplněné těmi akcenty červené a oranžové, což jsou měsíčky," řekla Kristýna Jirsová, koordinátorka Zdravé Prahy 11.

Letničkové záhony vysázela Praha 11 na celkem třech místech. V každé lokalitě se od sebe odlišují složením květin.

"Pro další lokality jsme zvolili třeba plzeňskou květnici, což je směs, která byla speciálně namíchaná pro Plzeň, když byla evropským hlavním městem kultury v roce 2015. Ta je spíš oranžovo - žlutá. Máme více lokalit, kde jsou vysázeny, na Jižním Městě I a Jižním Městě II. Třeba na Jižním Městě II v lokalitě Nechvílova, Petýrkova a u Opatovské knihovny je ta letnická radost," řekla Kristýna Jirsová, koordinátorka Zdravé Prahy 11.

Letničky pokvetou až do prvních mrazíků. Městská část následně plánuje jejich zasetí opět v příštím roce, a to ve více lokalitách.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu