• Načítám...
>

Rodina skřítků na Jižním Městě se rozrostla

  • 8. prosince 2022,
  • 20:38,
  • PRAHA 11,
  • Monika Rusová

Jižní Město obývají už více než rok skřítci z keramické hlíny. Dosud byly pouze v Milíčovském lese, ale teď se jeden páreček skřítků usadil v parku Křtinská. Na jejich odhalení se přišel podívat starosta MČ Praha 11 Jiří Dohnal, který využil této příležitosti a vyhlásil soutěž, které je možné se zúčastnit do 15.ledna roku 2023.

Reklama

V lednu 2021 během nouzového stavu vznikl jeden krásný nápad - dělat Jižní Město pohádkovější.

"My jsme se tady sešli proto, protože jsme se přišli podívat na nové skřítky, které jsou na Jižním Městě, konkrétně v parku Křtinská a městská část se podílela na realizaci tohoto uměleckého díla," řekl Jiří Dohnal (Piráti) - starosta MČ Praha 11.

"Skřítčí holčička Zuzanka a skřítčí kluk Vítek. Zuzanka je taková holčičí dračice, která neposedí, nepostojí, Vítek je přemýšlivý intelektuál," řekla Romana Jandourková - autorka skřítků.

Pokud chcete poznat celou rodinu skřítků Prahy 11, musíte navštívit Milíčovský les. Bydlí jich tam 7 a někteří jsou opravdu velmi dobře schovaní.

Pokud je chcete najít všechny, pomůže vám mapa, která je volně ke stažení na webových stránkách skritekproradost.cz.

"Jsou vyrobené z keramické hlíny, je to klasická technika modelování z keramické hlíny a pro mě je to nejpříjemnější výrobní materiál, protože s ním vyrůstám odmalička. Pocházím z rodiny, kde se s keramikou pracovalo, takže tím relaxuji," řekla Romana Jandourková - autorka skřítků.

"O ty skřítky se starám, když je volný čas, tak to celé objedu a někdy se stane, že je tam třeba něco málo poškozeného a nosím s sebou v batůžku takový servisní kufříček, vytáhnu ho a tam mám lepidla, takže když se pokusím, tak to spravím na místě. Někdy se stane, že to musím odnést domů a tam to spravit," řekl Jindřich Kozák - člen realizačního týmu.

Každý skřítek má své jméno a svůj příběh. Jejich hlavním společným poselstvím je ale dát dětem i dospělým cíl procházek.

"Městská část ve spolupráci s autorkami díla vyhlasila soutěž o namalování těchto konkrétních skřítků s tím, že  přesné ty výtvory by se měli doručovat do úřadu MČ Prahy 11 a to do podatelny," řekl Jiří Dohnal (Piráti) - starosta MČ Praha 11.

Více informací o soutěži naleznete na www.praha11.cz. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu